Zastava Srbije

PRIJEDLOG REBALANSA BUDŽETA REPUBLIKE SRPSKE ZA 2018. GODINU: Razlog rebalansa rast izvornih prihoda u budžetu

16.05.2018.


Obrazlažući Prijedlog rebalansa Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu po hitnom postupku, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je razlog za rebalans budžeta rast izvornih prihoda u budžetu Srpske za ovu godinu i dodao da će cjelokupan višak prihoda biti usmjeren u kapitalna ulaganja.

Ministar Tegeltija je rekao da je Vlada Srpske upoznala socijalne partnere sa planovima rebalansa, da su budžetski korisnici dostavili izjave o budžetskoj odgovornosti, te da je o rebalansu budžeta razgovarano i sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"MMF nema primjedbi na prihodovnu stranu budžeta. Njihove primjedbe odnose se na način upotrebe tih sredstava na rashodovnoj strani, prije svega na subvenicije za poljoprivrednu proizvodnju, a nisu limitirani iznosom već time da prikupljamo prihode od doprinosa poljoprivrednih proizvođača", rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da se pri usvajanju budžeta za ovu godinu procjenjivao realan rast BDP-a od 3,7 odsto, te da je projektovan privredni rast u naredne tri godine zasnovan prije svega na doprinosu rasta domaće potrošnje pozitivnim doprinosom spoljnotrgovinskog bilansa.

"Nominalan rast BDP-a u ovoj godini je 4,6 odsto i poslije mnogo godina planirali smo da ćemo imati pozitivnu inflaciju. Planirali smo rast broja zaposlenih od 1,9 odsto i rast plata od 1,1 odsto", rekao je ministar finansija.

On je objasnio da je nakon prvog kvartala ove godine, evidentan rast industrijske proizvodnje, značajan rast izvoza i uvoza, pokrivenost uvoza izvozom, poboljšanje na tržištu rada, stabilnost cijena i stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u sa tendencijom blagog pada.

On je naveo da je u prvom kvartalu nastavljen rast spoljnotrgovine razmjene po stopi od 15,5 odsto, pri čemu je izvoz rastao 13,7 odsto, a uvoz 16,9 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom 74,8 odsto.

"Broj nezaposlenih u perodu januar-mart je 113.373 lica, prosječne plate nisu rasle u prethodnom periodu, dok je prosječna penzija u 2017. godini iznosila 344 KM. Prosječna penzija za period januar-mart je 351 KM ili dva odsto više, dok je od aprilske penzije rast za još dva ostao", istakao je Tegeltija.

"Kad su u pitanju rashodi, naše osnovno opredjeljenje je bilo i ostalo da se tekući rashodi drže pod kontrolom, a da se sav višak prihoda prije svega usmjerava na kapitalne projekte i servis javnog duga. Ono što su najznačajnije razlike jeste povećanje naknada troškova zaposlenih koji su rezultat odluke Ustavnog suda vezano za troškove prevoza. Povećali smo subvencije za 12,4 miliona KM, od čega se 11 miliona KM odnosi na Agenciju za agrarna plaćanja. Povećali smo grantove za 12,8 miliona od čega je 12 miliona KM namijenjeno Univerzitetskom kliničkom centru", rekao je Tegeltija.

On je zaključio da će rebalans budžeta uravnotežen na nivou od 3.424.000.000 KM omogućiti nesmetano funkcionisanje svih institucija u Srpskoj, dalji nastavak značajnih investicija u zdravstvu i obrazovanju, te tri odsto za kapitalna ulaganja u Srpskoj.

"Rebalans će omogućiti da se 1,5 odsto BDP odvoji za servis duga, a stvoriće i pretpostavke za redovno servisiranje svih obaveza u ovoj godini. Rebalans stvara pretpostavku za nastavak rasta penzija u Srpskoj, kao i pretpostavku da se ukine moratorijum na rast plata u javnom sektoru", rekao je Tegeltija.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 15.05.2018.

Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija