Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Izmjene Izbornog zakona po redovnoj, Zakona o krivičnom postupku BiH po skraćenoj proceduri, podržani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, Prijedlog zakona o radu u institucijama BiH

16.05.2018.


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio je hitnu proceduru, a i skraćeni postupak za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Izmjene će biti razmatrane u redovnoj proceduri. Takođe, odbijena je i hitna, a usvojena skraćena procedura za Izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Inače, u obrazloženju izmjena predloženog zakona, koje se odnose na uvođenje elektronskog skeniranja glasačkih listića, navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Delegati Doma naroda su na sjednici 17. aprila donijeli odluku o odgađanju izjašnjavanja o proceduri donošenja Izbornog zakona, čiji su predlagači poslanici Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, bez diskusije, podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo predložene izmjene zakona, kojima se skraćuje rok za podnošenje tužbe s ranijih 60 na 30 dana, čime se strankama omogućava ostvarivanje prava na sudsku zaštitu u kraćem roku ukoliko smatraju da njihovo pravo nije ostvareno u upravnom postupku pred nadležnim tijelima uprave.

Dopunama zakona, između ostalog, definisano je da stranka koja je pokrenula spor pred sudom zbog "ćutanja administracije" ne plaća troškove spora i u slučaju da ne uspije u sporu, čime se želi ojačati pravna sigurnost građana. Istovremeno je pokretanje upravnog spora omogućeno pod istim uslovima građanima i pravnim osobama koji su učestvovale u upravnom postupku.

Novim zakonskim rješenjima, usklađenim s propisima u ovoj oblasti sa zemljama u okruženju, propisano je da svaka stranka dokazuje činjenice na koje se poziva, a sud će isključivo biti vezan tužbenim zahtjevom.

Dom naroda je, također bez diskusije, podržao principe Prijedloga zakona o radu u institucijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, a čiji su predlagači delegati Bariša Čolak, Halid Genjac i Darko Babalj, biće upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje, nakon što nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, kao i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2017. godinu.

Između ostalog, prihvaćen je i Prijedlog državne strategije za nadzor nad opojnim drogama, sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u BiH za period 2018-2023. godine.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 15.05.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772