Zastava Srbije

VLADA FBIH: Vlada je zadužila poreske obveznike u većinskom državnom vlasništvu, javna preduzeća i javne ustanove da, u roku od 15 dana izrade program plaćanja zaostalih neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Dugove treba izmiriti na taj način da u svakoj od naredne tri godine bude naplaćena po jedna trećina neplaćenih obaveza


Na održanoj sjednici, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužila je poreske obveznike u većinskom državnom vlasništvu, javna preduzeća i javne ustanove da, u roku od 15 dana izrade program plaćanja zaostalih neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Dugove treba izmiriti na taj način da u svakoj od naredne tri godine bude naplaćena po jedna trećina neplaćenih obaveza. Također im je naložena striktna provedba Zakona o doprinosima, kako bi bilo zaustavljeno neplaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Vlada je zadužila Federalni zavod PIO da izradi program umanjenja troškova svog fukcioniranja i naložila mu da sredstva od doprinosa i drugih izvora, uključujući i vlastite prihode, troši isključivo za isplatu penzija i materijalne troškove.

Na istoj sjednici je usvojen izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Taj Prijedlog upućen je u Parlament na usvajanje po hitnom postupku, a na zahtjev poslaničkih klubova oba parlamentarna doma.

Na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, data je saglasnost za izmjenu Pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i Revizorskog tima za koordinaciju. Izmjenom je, s ciljem efikasnijeg i bržeg obavljanja poslova kontrole zakonitosti na terenu, za koji su zaduženi revizorski timovi, omogućeno da u slučaju potrebe broj revizorskih timova za kontrolu, sa sadašnjih sedam, bude povećan do deset.

Prihvaćen je deseti tromjesečni izvještaj o provedbi Projekta registracije nekretnina u FBiH za razdoblje od 1. januara do 31. marta 2016. godine, te dopušteno korištenje sredstava s posebnog transakcijskog računa za financiranje predviđenih aktivnosti.

Projekat registracije nekretnina finansiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke i njegova ukupna vrijednost za Federaciju BiH iznosi 17,4 miliona dolara.

Federalna vlada donijela je Odluku kojom odobrava pokretanje postupka finansijske konsolidacije privrednog društva "Rudstroj" d.d. Kakanj sa stopostotnim učešćem privatnog kapitala koji obuhvata izmirenje dugovanja ovog privrednog društva nastalih zaključno do 30.9.2013. godine u ukupnom iznosu od 1.314.948,05 KM.

Vlada FBiH je upoznata o realizaciji aktivnosti Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u okviru Projekta unapređenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu u Bosni i Hercegovini, te konstatirala da je, s ciljem realizacije aktivnosti iz ovog projekta, potrebno izraditi tekst Prednacrta zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.


Izvor: Vebsajt BHRT, J.K., 13.05.2016.