Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

SINDIKATI U RS TRAŽE ZABRANU RADA NEDJELJOM U TRŽNIM CENTRIMA

16.04.2019.


Rad nedjeljom u trgovinama, trgovačkim centrima i buticima bi trebalo potpuno zabraniti, poručili su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Predsjednik Sindikata RS Ranka Mišić izjavila je da je stav Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma da sedmi dan u sedmici treba da bude neradni.

Istakla je da je Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016 i 66/2018) predviđena 40-satna radna sedmica, da su subota i nedjelja neradni dani, izuzev u preduzećima u kojima proces proizvodnje ne prestaje.

Za rad nedjeljom u tržnim centrima smatra da nije dobra odluka i nije u skladu s propisima u RS.

Sindikalci će, kaže, lobirati da se taj propis i ispoštuje.

Tržni centri će nedjeljom moći raditi do 22 časa, a ne kao do sada do 16 časova, ovu izmjenu radnog vremena podržali su odbornici Skupštine grada Banjaluka na zasjedanju održanom 10. aprila.

Gradonačelnik Igor Radojičić je u toku zasjedanja rekao da je Banjaluka dobila najveći regionalni šoping mol, te ako hoćemo da budemo konkurentni sa centrima u regionu, onda je to radno vrijeme isto kao kod njih.

"Ono što se svjesno ili nesvjesno brka kod ove odluke, jeste da se odlukom o radnom vremenu tržnog centra ne reguliše radno vrijeme radnika. Radno vrijeme radnika je propisano Zakonom o radu i granskim kolektivnim sindikalnim ugovorom. Prema tome, ako fabrika radi 16 sati to ne znači da i radnik toliko radi, nego on radi osam sati. Ako radi duže od toga, onda je to pitanje sindikata, inspekcije i poslodavca da li krši druge zakone i nije pitanje radnog vremena", pojasnio je Radojičić.


IZVOR:

Naslov: Redakcija