Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Negodovanje medija, pravnika, organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i EU političara

16.04.2019.


Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru izazvao osudu brojnih medija, pravnika, organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i EU političara.

Žustre reakcije već nekoliko dana pristižu sa svih strana.

Oglasili su se iz Helsinškog odbora za ljudska prava, OSCE-a, Transparency Internationala, a u međuvremenu je podnesen i javni zahtjev Vladi Republike Srpske.

"Odredbe Nacrta zakona, koje je nedavno usvojila Vlada RS, u suprotnosti su sa međunarodnim standardima slobode medija", smatraju u OSCE-u.

Radi se o odredbama koje propisuju i zatvor za neovlašteno fotografisanje službenika, zbog čega su naišle na oštre osude medijske zajednice i javnosti.

Svoje mišljenje dali su Harlem Desir, predstavnik OSCE-a za slobodu medija, te Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH. Izrazili su zabrinutost u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u RS. Upozorili su da ovaj Nacrt zakona može negativno uticati na slobodu izražavanja i javnog okupljanja.

"Takve odredbe, ukoliko budu usvojene, mogle bi dovesti u opasnost okruženje u kojem djeluju medijski profesionalci, a koje već predstavlja izazov. One su u suprotnosti sa međunarodnim standardima slobode medija", naveo je Desir.

Berton je naveo da, s obzirom na ograničavajuću prirodu i težinu predloženih sankcija u Nacrtu zakona, Misija OSCE-a u BiH smatra da je neophodan širi proces konsultacija sa relevantnim akterima, uključujući javnost.

"Novinari moraju biti u mogućnosti da bez straha izvještavaju sa događaja od javnog interesa. Pored toga, u skladu sa međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, svaka osoba treba da ima pravo da prisustvuje, promatra i snima mirno javno okupljanje, što uključuje pravo da snima aktivnosti policijskih službenika", izjavio je Berton.

U Helsinškom odboru za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog Nacrta zakona, a kojim se, kako su ocijenili, očigledno narušavaju međunarodni standardi ljudskih prava, te ograničavaju prava građana i profesionalna prava novinara.

"Smatramo da se odredbama koje se odnose na neovlašteno fotografisanje i snimanje službenih lica ostavlja širok prostor za manipulaciju i zloupotrebu prava od strane službenih lica", naveli su iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

"Transparency International" (TI) u BiH, u komentaru koji je dostavio MUP-u RS, poziva to ministarstvo da povuče sporni nacrt na doradu jer, kako su naveli, predloženo rješenje je nedovoljno određeno, moglo bi izazvati nejasnoće pri primjeni i predstavljati povod za primjenu represivnih mjera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske istaklo je da se predloženi član 4 Nacrta zakona ne odnosi na novinare i predstavnike medijskih kuća koji u skladu sa pravilima struke i bez ometanja službenika u njihovim redovnim radnim aktivnostima obavljaju fotografisanje ili snimanje.

"Isti član ni u kom slučaju ne podrazumijeva ni da je fotografisanje ili snimanje službenika na javnom mjestu zabranjeno", navedeno je u odgovoru koji je MUP Srpske uputio Udruženju "BH novinari" u vezi sa njihovim javnim komentarima na Nacrt zakona i tvrdnjama da član 4 uvodi nove represivne mjere nad novinarima.

U MUP-u su istakli da fotografisanje ili snimanje službenika dok obavljaju svoje dužnosti na javnom mjestu nije zabranjeno i da to ne predstavlja radnju koja bi mogla biti sankcionisana, ukoliko se time ne ometaju ili sprečavaju službenici u vršenju svojih dužnosti.

Pojasnili su da se to odnosi na fotografisanje ili snimanje sa određene distance, bez fizičkog kontakta, upućivanje riječi neprimjerenog sadržaja ili vrijeđanje službenih lica.

U međuvremenu Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona, čijim bi se usvajanjem doveli u pitanje funkcioniranje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Izmjenama Zakona o javnom redu i miru("Sl. glasnik RS", br. 11/2015), usvojenim na sjednici Vlade ovog entiteta 28.marta 2019, predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 maraka ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja "neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost".

UO BH novinara smatra da se predloženim izmjenama Zakona uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz Republike Srpske, ali i iz cijele Bosne i Hercegovine koji obavljaju profesionalne zadake na teritoriji ovog entiteta, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca.

Navedenim izmjenama se također krše pravila OSCE-a, Vijeća Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografiranju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa.

Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda.

Članovi UO BH novinara pozivaju poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da, ukoliko se Nacrt zakona ipak pojavi u parlementarnoj proceduri, ne glasaju za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na novinare i sve druge građane.

Posljednih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima, aktivistima i građanima Banja Luke od strane policije Republike Srpske – usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu, poručili su BH novinari.

Uz odlučno "NE" narodnih poslanika u Narodne skupštine Republike Srpske, BH novinari zahtijevaju i rezolutan odgovor i mjere međunarodnh organizacija u Bosni i Hercegovini koje mogu zaustaviti izmjene Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj.


IZVOR: Vebsajt BH dijaspora, 11.04.2019.

Naslov: Redakcija