Zastava Srbije

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O INSPEKCIJAMA U RS

16.04.2018.


Savez opština i gradova Republike Srpske izjasniće se o reformi inspekcija kada dobije konačan prijedlog izmjena Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj ("Sl. glasnik RS", br. 74/2010, 109/2012, 117/2012 - ispr. i 44/2016), rekao je predsjednik Saveza Ljubiša Ćosić.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić upoznala je u petak gradonačelnike i načelnike lokalnih zajednica o namjeri Vlade RS da reformiše inspekcije.

- U skladu sa akcionim planom Vlade, ideja Ministarstva je da sa partnerima, građanima, privrednicima, lokalnim zajednicama i institucijama RS vidi šta je potrebno izmijeniti kada je riječ o građanima i privredi, a odnosi se na inspekcije. Evidentan problem je da inspekcije posluju po istom zakonu, ali istovremeno posluju drugačije - istakla je Rešićeva na sjednici Saveza održanoj u petak u Tesliću.

Programom ekonomskih reformi Vlade predviđeno je da na osnovu analize, koja treba da bude urađena do kraja maja, uslijedi reforma i objedinjavanje svih inspekcija pod okrilje Inspektorata RS.

Ćosić je ukazao da na sjednici nije pomenuta mogućnost ukidanja lokalnih inspekcija, odnosno njihovo objedinjavanje i da će Savez stav o tome dati ako to bude predloženo izmjenama zakona.

Na sjednici Saveza rečeno je da je od petka nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u RS na raspolaganju dodatnih 300.000 KM za realizaciju projekata i da treba da kontaktiraju sa Vladom u vezi s korišćenjem tog novca.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, S.Š., 14.04.2018.

Naslov: Redakcija