Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Kada stranka dostavi organu zahtjev, on je obavezan da u roku od deset dana obavijesti stranku da li je dokumentacija potpuna ili ne. Ako nisu dostavljena sva potrebna dokumenta daje se rok od sedam dana za dopunu predmeta. Nakon toga teče ponovni rok od 30 dana, a ako ne bude dopunjena dokumentacija, smatraće se da zahtjev nije podnesen

16.04.2018.


Građani i privrednici u Srpskoj ubuduće će manje čekati na rješavanje njihovih predmeta u lokalnim i republičkim institucijama, a već deseti dan poslije predaje zahtjeva biće obaviješteni ako je neophodna dopuna dokumentacije da bi posao bio završen.

Vlada RS utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku kojim su definisani rokovi za postupanje institucija.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je da izmjenom zakona žele da pojednostave proceduru i poboljšaju efikasnost uprave.

- Cilj je da uprava bude što dostupnija građanima. Kada stranka dostavi organu zahtjev, on je obavezan da u roku od deset dana obavijesti stranku da li je dokumentacija potpuna ili ne. Ako nisu dostavljena sva potrebna dokumenta za rješavanje predmeta, daje se rok od sedam dana za dopunu predmeta. Nakon toga teče ponovni rok od 30 dana, a ako ne bude dopunjena dokumentacija, smatraće se da zahtjev nije podnesen - rekla je Rešićeva.

Podsjetila je da je i do sada rok za rješavanje predmeta bio 30 dana, ali da je najznačajnija novina da će sada stranka biti aktivno uključena u cijeli proces kako bi na vrijeme mogla reagovati.

- Stranka će deseti dan znati sudbinu svog predmeta i da li nešto nedostaje ili ne. Privrednici i građani su se najviše žalili upravo na nedostatak tih informacija i to želimo da promijenimo - naglasila je Rešićeva.

Izmjene zakona otvaraju mogućnost i da stranka elektronskim putem može dostaviti dokumenta institucijama.

- Gradovi i većina razvijenih opština će to vjerovatno odmah prihvatiti, ali moramo biti svjesni da neće svi odmah moći to da realizuju i zato smo ostavili obje mogućnosti - i dosadašnji način i elektronski - istakla je Rešićeva.

Izmjenama zakona definisano je i pravo na odricanje od žalbe. To znači da, ako jedna od strana kaže da se neće žaliti, ne mora biti čekan istek roka od 15 dana za žalbu, već će rješenje odmah postati pravosnažno.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da je skraćivanje rokova upravnih postupaka bio zahtjev poslovne zajednice.

- Prošlo je već dosta vremena od kada smo ispostavili taj zahtjev, ali važno je da je on prihvaćen. Bitno je da rokovi budu skraćeni i da se bespotrebno ne gubi vrijeme na čekanje rješenja. Ranije je bila praksa da tek poslije isteka roka od 30 dana stranka bude obaviještena da nedostaje neki dokument. Na taj način je bespotrebno gubljeno mnogo vremena jer je cijela procedura išla ispočetka - istakao je Blagojević i dodao da privrednici pozdravljaju odluku Vlade da ispoštuje njihov zahtjev i uđe u izmjene Zakona o upravnom postupku.

Potpredsjednik Saveza opština i gradova RS i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je izmjena zakona dobar potez.

- Do sada su procedure bile preduge i novim rokom sve će biti ubrzano. Mi u lokalnim zajednicama smo u službi građana i treba to da pokažemo. Moramo sve ubrzati i pojednostaviti koliko je god moguće. Ovaj potez će ubrzati ne samo rješavanje ličnih zahtjeva građana već i otvaranje preduzeća i olakšati rad privrede - istakao je Đurević.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Svjetlana Šurlan, 12.04.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772