Zastava Srbije

POTPISANE IZMJENE POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENE U OBRAZOVANJU I KULTURI RS

16.03.2022.


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić potpisali su Posebni kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u obrazovanju i kulturi Republike Srpske.

Ministar Natalija Trivić istakla je da je razlog za donošenje izmjena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora usklađivanje sa novim izmjenama i dopunama Zakona o radu Republike Srpske, kao i izvršavanje Odluke Ustavnog suda Republike Srpske koja se odnosi na ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 29. tačka 2. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske.

“Razlog je i uvođenje naknade za obavljanje poslova administracije jedinstvenog informacionog sistema Ministarstva prosvjete i kulture – eDnevnika, u onim školama koje imaju implementiran informacioni sistem, kao i precizno definisanje uvećanja plate od 30 odsto za glumca prvaka", rekla je ministar Natalija Trivić.

Podsjetila je da Vlada u ovom sazivu već tri i po godine sarađuje sa Sindikatom što je rezultovalo značajnim povećanjem plata u oblasti prosvjete i kulture.

Ministar Natalija Trivić istakla je da je dogovoreno sa rukovodstvom Sindikata da u narednom periodu pripreme prijedlog posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim i privatnim predškolskim ustanovama kako bi se poboljšao položaj zaposlenih.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić istakao je da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na poboljšanju položaja zaposlenih u predškolskim ustanovama, kojima lokalne zajednice isplaćuju plate.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 11.03.2022.

Naslov: Redakcija