Zastava Srbije

UTVRĐEN NACRT IZMJENA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA U RS

16.03.2021.


Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je Vlada RS utvrdila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača kako bi ova oblast bila unaprijeđena.

Gašić je podsjetila da su postojećim Zakonom o zaštiti potrošača u RS definisna osnovna prava potrošača i način njihove zaštite.

“Svjetski dan potrošača je prilika da se oni informišu o pravima, da se ukaže na značaj zaštite prava potrošača i da se o ovome debatuje što više”, rekla je Gašić povodom 15. marta, Međunarodnog dana prava potrošača.

Ona je istakla da je Ministarstvo trgovine i turizma do sada na različite načine obilježavalo Međunarodnog dana prava potrošača, saopšteno je iz ovog ministarstva.

“U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijuom preduzeli smo aktivnosti kojima će biti obilježen ovaj dan. Imamo način kako da edukujemo potrošače, kako bi ispravno realizovali svoja prava”, dodala je Gašić.

Ona je naglasila da je od posebnog značaja saradnja sa udruženjima za zaštitu potrošača.

“Udruženja su vrijedan sagovornik Ministarstva trgovine, jer dobijamo informacije sa terena, odnosno kako se prava potrošača poštuju. Jedini ispravan način da prava budu poštovana jeste edukacija potrošača i trgovaca”, kaže Gašić.

Ona je navela da Vlada RS godinama izdvaja novčana sredstva kako bi pomogla rad udruženja za zaštitu potrošača, kojih u Republici Srpskoj ima 10, što će činiti i u narednom periodu.

“I u narednom periodu Vlada će činiti sve kao bi građani RS bili informisani o svojim pravima. Strateški cilj zaštite potrošača mora biti unapređenje kvaliteta života, ali i zaštita njihovih prava”, rekla je Gašić.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 15.03.2021.

Naslov: Redakcija