Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUVANA, DUVANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE: Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio Nacrt zakona i uputio ga u javnu raspravu od 30 dana

16.03.2017.


Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje odobren je većinom glasova 14. marta 2017. godine na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Nacrt zakona je odobren, a Federalna vlada je zadužena da kod izrade konačnog prijedloga, uvaži primjedbe i sugestije izrečene u jučerašnjoj parlamentarnoj raspravi. Većina primjedbi nalaže zakonodavcu da propiše prostore u kojima uživaoci duvana mogu upražnjavati njihovu naviku.

Prema obrazloženju Snježane Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva, predloženi zakon, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, regulira odnosno zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, čak i u privatnim autima ako su u njima maloljetne osobe.

Za prekršioce odredbi o zabani pušenja u zatvorenom prostoru zakon predviđa novčane kazne od 100 KM fizičkim osobama, dok su pravnim osobama kazne nijansirane u rasponu od 2.000 do 5.000 KM. Predviđene su i veće kazne privatnim osobama vezano za nedozvoljenu prodaju duhanskih proizvoda i druge prekršaje u ovoj djelatnosti.

Zakon regulira i prodaju, reklamiranje, pakiranje, odnos vlade s duhanskom industrijom, sadržaj duhanskih proizvoda i druge efikasne mjere za kontrolu duvana.

Bodnaruk je rekla da će na paklicama cigareta stajati velika kombinovana upozorenja o opasnosti duhanskog dima po ljudsko zdravlje.

Nacrt zakona je usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duvana, međunarodnim dokumentom koji ima supremaciju nad nacionalnim zakonodavstvom.

Ta konvencija obavezuje zemlje potpisnice na zaštitu zdravlja stanovništva od svih oblika izloženosti duhanskom dimu.

Tekst je usklađen i s nizom drugih dokumenata iz ove oblasti i rađen je multisektorski, pod pokroviteljstvom Evropske komisije, kao i u suradnji s udruženjima pacijenata.

- Usklađen je s propisima Evropske unije - rekla je Bodnaruk.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 15.03.2017.

Naslov: Redakcija