Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRTI ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UPLATAMA NA JEDINSTVENI RAČUN I RASPODJELI PRIHODA I O SISTEMU INDIREKTNOG OPOREZIVANJA: Nacrti zakona odnose se na povećanje akcize na gorivo, auto-gas, pivo, alkoholna pića i prirodne rakije. Prihodi od rasta akcize na pivo i alkohol biće usmjereni entitetskim fondovima zdravstvenog osiguranja, dok će novac od povećanja nameta na naftne derivate biti korišćen za gradnju autoputeva i puteva


Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je 14. marta 2016. godine nacrte izmjena i dopuna seta zakona koji će omogućiti podizanje akciza, čime su vapaji privrednika da vlast odustane od novih nameta pali u vodu.

Nacrti zakona odnose se na povećanje akcize na gorivo, auto-gas, pivo, alkoholna pića i prirodne rakije. Prihodi od rasta akcize na pivo i alkohol biće usmjereni entitetskim fondovima zdravstvenog osiguranja, dok će novac od povećanja nameta na naftne derivate biti korišćen za gradnju autoputeva i puteva.

Upravni odbor UIO je na prethodne dvije sednice usvojio:

  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama,
  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda,
  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

- Nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i o sistemu indirektnog oporezivanja omogućiće da se na posebnim podračunima prikupljaju sredstva od namjenskih akciza i putarine koje se usmjeravaju u entitetske zdravstvene fondove i izgradnju autoputeva i puteva, te se precizira način raspodjele entitetima i Brčko distriktu. Nacrti zakona biće upućeni u proceduru Savjetu ministara, a konačnu riječ daće Parlamenat BiH - saopšteno je iz UIO.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, kaže da vlast ne odustaje od podizanja nameta iako se domaća privreda i bez toga nalazi u veoma teškoj situaciji.

- To će biti novi udar na privredu koja pati od hronične nekonkurentnosti zbog visokih poreza, nameta i nedostatka podsticaja - kaže Vasić apelujući na ministre i poslanike u Sarajevu da dobro razmisle prije nego što donesu odluku o dodatnom opterećenju privrede navodeći da će od njihovog ponašanja zavisiti i budući koraci privrednika.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS, Pero Ćorić, kaže da su privrednici jasno poručili da je planirano povećanje akciza apsolutno neprihvatljivo.

- Smatram da je zbog stanja u kojem se nalazi privreda trebalo još jednom sagledati opravdanost i visinu povećanja akciza. Podizanje akciza bilo bi djelimično opravdano samo ukoliko bi sav prikupljeni novac bio korišćen za namjene za koje je predviđen. Mi smo skeptični da će sav taj novac biti upotrijebljen za gradnju autoputeva i puteva i za saniranje dugova zdravstvenih fondova - rekao je Ćorić.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže da prevoznici ne mogu i neće pristati na povećanje akciza.

- To bi uz poskupljenje goriva, koje je neizbježno, jer nafta godinama nije bila jeftinija, bilo fatalno po naše poslovanje. Privrednici iz cijele BiH su podržali našu inicijativu da se konačno stane u kraj bahatosti institucija na nivou BiH. Tokom sedmice ćemo održati hitan sastanak na kome ćemo pozvati i prevoznike iz FBiH da nam se pridruže u blokadi institucija u Sarajevu, a nisu isključene ni blokade saobraćajnica i graničnih prelaza - kaže Grbić i dodaje da su protesti jedino rješenje, jer dijalog nije dao nikakve rezultate.

Grbić je rekao da BiH dnevno troši 120 cisterni goriva od kojih UIO inkasira 1,2 miliona KM.

- To je 540 miliona KM godišnje. Novac od povećanja akcize neće ići u izgradnju autoputeva, već će krpiti rupe u praznim budžetima. Da su taj novac koji ubiru od 2010. godine koristili za izgradnju autoputeva, do sada bismo se vozili crvenim tepisima - rekao je Grbić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, rekao je da će ministri iz RS glasati u zavisnosti od prijedloga članova UO UIO i da će mišljenje iznijeti na sjednici Savjeta ministara.

- Mislim da postoji neka vrsta spremnosti ministara iz RS da podrže ovo u vezi sa akcizama na naftu, jer mislim da je ovo povoljan trenutak. Za izgradnju infrastrukture nam je potrebno više sredstava kroz akcize na gorivo. Imamo rezervu prema akcizama na alkohol, duvan i gas, jer nije pametno samo njih povećati bez reforme zdravstvenog sektora oba entiteta - rekao je Šarović.

Predviđeno povećanje akcize (KM po litru)

0,15 - gorivo

0,15 - auto-gas

0,15 - pivo

2,5 - prirodne rakije

5 - alkoholna pića


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Kokot, 15.03.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772