Zastava Srbije

ADVOKATSKA KOMORA FBIH: Notari pozivaju na nepoštovanje odluka Ustavnog i Vrhovnog suda

16.02.2023.


Advokatska komora FBiH zabrinuta je zbog stavova federalne Notarske komore i dopisa upućenog svim pravosudnim institucijama i Ministarstvu pravde FBiH u kome se traži da ne poštuju odluke Ustavnog i Vrhovnog suda, ocjenjujući da pozivaju na anarhiju.

"Ukoliko imamo odluke ovih sudova koje jasno govore da nikada više notari neće imati ekskluzivno pravo na sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti, naprotiv da ih i drugi mogu sačinjavati, te da oni mogu biti ovjereni pred notarima ili kod opšinskih sudova, Notarska komora donese zaključke i smjernice kontra obavezujućih odluka", pojasili su u Advokatskoj komori.

Iz Advokatske komore navode da su stavovi Notarske komore nezakoniti i da postoji opravdana zabrinutost zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda i odluke Vrhovnog suda FBiH.

"Zbog postupaka Notarske komore i direktnog kršenja zakona i Ustava, stav Advokatske komore je da se zaključci i smjernice, kao i dopisi kojima se prijeti opšinskom sudovima ukoliko postupe po odluci Vrhovnog suda, dostave nadležnom tužilaštvu i da se zahtijeva pokretanje hitnih postupaka protiv odgovornih", ističu iz Advokatske komore.

Advokatska komora upozorava da zaključci Notarske komore predstavljaju vraćanje unazad, u vrijeme pravne nesigurnosti kada su bile prisutne mnoge afere i kriminalne radnje.

"Neuređenost i netačnost javnih registara je klasičan primjer kako Notarska komora doživljava i za šta smatra pravosuđe u FBiH, očito zaboravljajući da bi ovjere na Ugovorima o prometu nepokretnosti vršili sudovi, da isti ti sudovi prosljeđuju ostavinske predmete notarima, pa je svaki komentar suvišan", naglašavaju iz Advokatske komore.

U saopštenju se navodi da će o dopisu biti upoznati predsjednici svih sudova u FBiH, Visoki sudski i tužilački savjet BiH, sva kantonalna ministarstva pravde i federalno Ministarstvo pravde, kao i sve kantonalne poreske kancelarije u FBiH.

Advokatska komora smatra da su u obavezi da štite prava građana i njihovu slobodu izbora, mada su o tome Ustavni i Vrhovni sud već zauzeli jasan stav.

"Ponovo napominjemo svim predsjednicima sudova i svim sudijama u FBiH da su sposobni cijeniti valjanost zaključenih ugovora koje su sačinili notari, po tužbama advokata, a da iste te sudije i advokati po mišljenju Notarske komore nisu sposobni sačinjavati iste te ugovore", ističu iz Advokatske komore.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 10.02.2023.

Naslov: Redakcija