Zastava Srbije

BIH PREDALA APLIKACIJU ZA ČLANSTVO U EU


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u ime BiH predao je u Briselu zahtjev BiH za članstvo u EU ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Kundersu. Svečana ceremonija predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, održana je u zgradi Savjeta EU u Briselu.

Čović je aplikaciju predao holandskom ministru spoljnih poslova, Bertu Kundersu, jer ta zemlja predsjedava Evropskom unijom.

Čović je rekao da mu čini posebno zadovoljstvo da u ime stanovnika BiH, njenih konstitutivnih naroda i svih građana može reći da je BiH sve uradila da bi predala kredibilan zahtjev za članstvo u EU. Čović je naglasio da se nada pozitivnom odgovoru EU kako bi BiH već naredne godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

On je istakao da BiH čeka mnogo posla, kako na planu spoljne politike, tako i na planu sređivanja unutrašnjih prilika, prije svega poboljšanje ekonomskih i socijalnih prilika. Čović je rekao da je EU i NATO opredjeljenje BiH kada se radi o spoljnoj politici i da Evropa nema alternativu.

Najavio je da će ova godina biti godina velikih reformi za BiH i je izrazio nadanje da će BiH stići susjede na putu ka EU.

Ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders pozdravio je usvajanje Reformske agende izrazivši nadu da će se zadržati pozitivan reformski kurs. Koenders je obećao da će se Savjet ministara EU obratiti BiH onda kada se vidi da je napravljen značajan napredak.

Evropska komesarka Federika Mogerini je rekla da će sada zemlje-članice anilizirati kandidaturu BiH, dodavši da je predaja zahtjeva dobra vijest i za EU i za BiH i predstavlja dokaz da je projekat EU i dalje snažan.

Johanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju, pozdravio je usvajanje mehanizma koordinacije, poručivši da građani BiH zaslužuju članstvo u EU.

U zajedničkoj izjavi, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han ocijenili su da je podnošenje zahtjeva za članstvo u EU rezultat napornog rada domaćih lidera i predstavlja odraz težnji građana BiH, ali i da je potrebno iskoristiti postignuti zamah i nastaviti vrijedno raditi.

Jedan od uslova za predavanje aplikacije bilo je i usvajanje mehanizma koordinacije koji je u Savjetu ministara BiH usvojen bez saglasnosti Republike Srpske.


Izvor: Vebsajt RTRS, 15.02.2016.