Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Male trgovinske radnje i firme će morati legalizovati svoje poslovanje pod povoljnijim uslovima, s obaveznim uplatama doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje i uplatom poreza. Organizatorima pijaca uvodi se obaveza da uspostave knjige ugovora o zakupu prodajnih mjesta i oni neće moći da izdaju pijačna mjesta i svoje štandove i boksove neregistrovanim trgovicma

16.01.2017.


Novi zakon o unutrašnjoj trgovini u FBiH, ukoliko bude usvojen, posebno će se reflektirati na male trgovinske radnje, trgovce i male firme. Oni će prema novom Zakonu morati legalizovati svoje poslovanje pod povoljnijim uslovima, s obaveznim uplatama doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje i uplatom poreza čime bi se punio i Budžet Federacije.

No, to nije sve. Kako tvrde iz Federalnog ministarstva trgovine, efekti Zakona su dvojaki, te očekuju da će u prvom mahu nakon usvajanja Zakona, oko 5.000 ljudi legalizovati svoje poslovanje. Onima koji budu željeli ući u sistem pijačnih trgovaca usvajanjem ovog Zakona to će biti omogućeno.

- Ovim zakonom također namećemo obavezu organizatorima pijaca, a to su najčešće JKP preduzeća da uspostave knjige ugovora o zakupu prodajnih mjesta na koji način olakšavamo inspekcijski nadzor i naravno oni neće moći da izdaju pijačna mjesta i ove svoje štandove i boksove neregistrovanim trgovicma - ukazala je Amera Vučijak, načelnica Službe za zaštitu potrošača u Federalnom ministarstvu trgovine.

Poljoprivrednim proizvođačima koji prodaju svoje proizvode biće omogućen nastavak rada pod dosadašnjim uslovima.

Iako su izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini namijenjene i suzbijanju sive ekonomije koja pravi velike rupe u Budžetu Federacije, iz Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva TK tvrde da nisu zadovoljni prijedlogom, te će upravo novi Zakon ukoliko bude usvojen, napraviti razdor u trgovinskoj djelatnosti jer će veliki broj malih trgovinskih radnji biti zatvoren, čime će direktno biti ugrožena radna mjesta, a imaće i direktan uticaj na smanjenje punjenja entitetske kese.

- Ukoliko želimo da zadržimo i da imamo konkurenciju, male trgovinske firme, taj odnos bi trebao da se promijeni da se stvaraju povoljniji uslovi da bi oni mogli da opstanu, jer mislim da i oni imaju značajno učešće u bruto nacionalnom dohotku - dodao je Kasim Selimović, predsjednik Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva TK.

Iako iz Udruženja nisu oduševljeni prijedlogom Nacrta zakona, iz Federalnog ministarstva tvrde da je namjera postići tri cilja. Jedan od njih jeste i ukidanje člana 13 koji je vezan za zastupljenost domaćih proizvoda na policama velikih trgovačkih lanaca. Da li to znači da će udio domaćih proizvoda u trgovačkim lancima biti manji ili veći od dosadašnjih 40% ili neće uopće biti obavezan, ostaje da vidimo. Sigurno jeste da ukoliko bude smanjen, posebno će se reflektirati na domaće proizvođače kao i na uvoz proizvoda u BiH.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 13.01.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772