Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O IZVRŠNOM POSTUPKU: Zbog neplaćenih kazni sudski izvršioci plijene različite predmete i imovinu, koja se potom prodaje putem licitacija. Tim novcem namiruju se banke, komunalna preduzeća i drugi, koji su i pokrenuli postupak radi naplaćivanja duga

16.01.2017.


Televizori, frižideri, trpezarijski stolovi, računari, šporeti, lusteri i slike samo su neki od predmeta koje sudski izvršioci često plijene od stanovnika RS zbog neplaćenih kazni, rata za kredite ili računa za komunalije.

Osim namještaja, među zaplijenjenom imovinom sve češće se mogu naći i mnogo vrednije stvari, poput automobila, bagera, ali i nekretnina. Na oglasnim tablama osnovnih sudova širom RS mogu se vidjeti i neobične sudske odluke o zapljeni pumpi za zalijevanje povrća, sušara za duvan, muških odijela, pijeska, pa čak i steonih krava. Ova imovina se potom prodaje putem licitacija.

Sekretar Osnovnog suda u Doboju Tijana Ninković ističe da ova ustanova vodi oko 2.000 izvršnih postupaka, od čega se 60 odsto odnosi na pokretnu imovinu.

- S obzirom na to da nemamo skladište, zaplijenjene pokretne stvari ostaju na čuvanju kod starog vlasnika, sve dok se ne javi kupac - rekla je Ninkovićeva i dodala da se tim novcem namiruju banke, komunalna preduzeća i drugi, koji su i pokrenuli postupak radi naplaćivanja duga. Objašnjava da oni često i kupuju zaplijenjene stvari.

Prema riječima sekretara trebinjskog Osnovnog suda Jelice Ijačić, u ovom dijelu RS najčešće plijene imovinu zbog neizmirenih obaveza za komunalne usluge.

- Zaplijenjene imovine ima neznatno više u odnosu na 2015. godinu, a najviše je kućnih aparata i namještaja. Stanovnici nisu zainteresovani za tu imovinu, pa je uglavnom kupuju tražioci izvršenja - rekla je Ijačićeva.

Dodala je da se novac od imovine koja se proda uplaćuje na depozitni račun, putem kojih posluju sudovi.

U banjalučkom Osnovnom sudu kažu da zaplijenjena imovina najčešće ostaje kod vlasnika, izuzev ako potražioci zahtijevaju da se preda njima na čuvanje.

- Novcem od imovine koja se proda namiruje se dug, dok se višak, ako ga bude, vraća onome od koga je imovina zaplijenjena - rekli su u ovom sudu i dodali da su stanovnici najviše zainteresovani za automobile.

Zbog stanovnika koji se sve češće zadužuju kod mikrokreditnih organizacija i banaka, a nisu u nemogućnosti da vrate pozajmljeni novac ili plate zaostala dugovanja, pune ruke posla imaju i u drugim osnovnim sudovima u RS.

Nedavno je zbog duga za odvoz smeća bez televizora ostao i Banjalučanin D.B., koji je, kako kaže, u međuvremenu platio dug, ali ostali su mu sudski troškovi.

- Tada nisam imao novca da platim troškove pa su mi službenici suda zaplijenili televizor. Sad kad sam prikupio novac došao sam po svoj televizor - ispričao je D.B.

Prema riječima ekonomiste Zorana Pavlovića, uskoro će biti razvijeno posebno tržište namijenjeno za prodaju zaplijenjenih stvari, između ostalog, vozila i nekretnina, koji će biti jeftiniji.

- Kad je u pitanju prodaja vozila i nekretnina, koje se uglavnom licitiraju, ljudi su veoma dobro obaviješteni, a i zainteresovanost je mnogo veća nego kada su u pitanju jeftinije stvari. Zainteresovanost bi bila i veća da osnovni sudovi imaju svoja skladišta i kada bi građani mogli da razgledaju ponudu - rekao je Pavlović.

Dodao je da je besparica glavni razlog masovne zapljene imovine od stanovnika, koji zbog nje i nerazvijene privrede sve teže izmiruju svoje obaveze.

Dok pojedini stanovnici strahuju da njihova imovina ne postane predmet licitacije, ima i onih za koje je to prilika da povoljnije pazare robu.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Danijela Stokanić, 13.01.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772