Zastava Srbije

AGENCIJA ZA RAD I ZAPOŠLJAVANJE BIH: Ugroženo zapošljavanje građana BiH u inostranstvu

15.12.2022.


Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine je u znatnim problemima, što se odražava i na brojne građane koji žele raditi u inostranstvu.

Dosadašnji direktor ove agencije Muamer Bandić podnio je ostavku na poziciji direktora zbog toga što je preuzeo mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, dok je zamjenica direktora Suzana Radinković na bolovanju.

Izostanak direktora i zamjenice direktora za posljedicu ima to da mnogi dokumenti ostaju nepotpisani. Među njima su i oni koji se odnose na rad državljana Bosne i Hercegovine u inostranstvu. Mnogi od njih su u problemu zbog toga što čekaju da dobiju potrebne dokumente.

U problemu su i domaći poslodavci koji radnike žele angažovati za rad u inostranstvu te su zbog toga vrlo nezadovoljni. S obzirom na prethodno navedeno, riječ je o znatnim problemima, jer se odnose na egzistenciju građana.

Osim toga, u problemu su i sami zaposlenici Agencije za rad i zapošljavanje. Prema našim saznanjima, zamjenica direktora morala se privremeno vratiti na posao kako bi potpisala isplatu plata. Koliko brzo će se riješiti ovi problemi zavisi od volje državne vlasti.

U petak, 9. decembra, poslali smo upit ovoj agenciji te ćemo njihove odgovore naknadno objaviti.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 12.12.2022.

Naslov: Redakcija