Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH: Nastavlja se intenzivan rad na unapređenju krivičnog postupka

15.11.2023.


O načinima unapređenje krivičnog postupka, posebno u dijelu faze potvrđivanja optužnica i zakonitosti dokaza za krivični postupak, govorilo se tokom okruglog stola kojem je prisustvovalo 50 sudija i tužilaca iz Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne sudije iz Norveške i Nizozemske sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, a koji je održan 7. novembra u Sarajevu.

Okrugli sto, kao i analiziranje stanja i iznalaženje rješenja u ovom dijelu krivičnog postupka, samo su jedna od aktivnosti koju Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, u saradnji sa međunarodnim partnerima iz Norveške i Nizozemske, kontinuirano provodi u okviru procesa unapređenje krivičnog postupka u bh. pravnom sistemu.

Kako je i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Halil Lagumdžija istakao tokom svog obraćanja, unapređenje krivičnog postupka je u fokusu i međunarodne i domaće javnosti, i kontinuiran rad kao i jačanje saradnje svih pravosudnih organa moraju biti nastavljeni.

U izvještaju stručnjaka o pitanjima vladavine prava tzv. Pribeovog izvještaja, navodi se da su suđenja najčešće neefikasna i da predugo traju, stoga je VSTV BiH poduzeo brojne aktivnosti na jačanju procesne discipline, ali i pružanju podrške pravosudnim institucija u provođenju reformi, kao i iznalaženju najboljih mogućih rješenja u postojećem zakonskom okviru.

Jedan od ključnih segmenata za unapređenje krivičnog postupka svakako je i faza potvrđivanja optužnice i izvođenja dokaza za krivični postupak, ali i reorganizacija poslovnih procese pravosudnih institucija u smislu optimalnog korištenja raspoloživih resursa, kao i koordinacija svih aktera u postupku.

O svim temama govorilo se tokom samog događaja, a održavanje okruglog stola poslužilo je za kreiranje niza prijedloga za dodatno unapređenje ove oblasti, na čemu VSTV BiH nastavlja raditi u okviru projekta Jačanje kapaciteta pravosuđa koji implementira uz podršku Norveške.


IZVOR: Vebsajt Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, 13.11.2023.

Naslov: Redakcija