Zastava Srbije

ODLUKA O PROPISIVANJU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA ODREĐIVANJEM NAJVIŠEG NIVOA CIJENA ZA PELET U FBIH: Svako prekoračenje propisane cijene peleta će biti najoštrije sankcionisano

15.11.2022.


Federalna uprava za inspekcijske poslove je saopćila da će federalni tržišni inspektori vršiti usmjerene pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Ovom odlukom je propisano da najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Odluka je stupila na snagu u subotu, 12.11.2022. godine, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena ("Sl. novine FBiH", br. 2/1995 i 70/2008).

- Ovom odlukom Vlade FBiH inspekcijski organi su dobili alat kojim će zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH, te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana. Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolisati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi bilo osigurano striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta - izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena.

FUZIP poziva sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili sankcionisani.

Također, poziva građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji, prijave putem kontakt forme “Prijavi nepravilnost” na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/, telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata), e-maila info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 10.11.2022.

Naslov: Redakcija