Zastava Srbije

ZAKON O ODUZIMANjU NEZAKONITO STEČENE IMOVINE KRIVIČNIM DJELOM FBIH: Održan stručni skup o primjeni Zakona

15.11.2022.


Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom saopćila je da je, u saradnji s Centrom za edukaciju sudija i tužioca Federacije BiH (CEST) i United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), u Neumu od 7. do 10.11.2022. godine organizovala Stručni edukativni skup o temi “Izazovi kod primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom FBiH i u svrhu prijedloga Strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH i Akcionog plana za njeno izvršenje”.

Stručnom edukativnom skupu prisustvovali su glavni tužioci i zamjenici glavih tužioca kantonalnih tužilaštava, predsjednici kantonalnih sudova i njihovi zamjenici, kao i rukovodioci agencija za provedbu zakona, te predstavnici akademskih institucija i međunarodne zajednice.

Cilj je bio da najistaknutiji stručnjaci iz ove oblasti daju doprinos u vezi nedoumica u primjeni Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom ("Sl. novine FBiH", br. 71/2014), kao i manjkavostima zakonskih rješenja, a sve u svrhu što uspješnijeg planiranja aktivnosti u 2023. godini.

Učesnici su predstavili izazove s kojima se suočavaju institucije koje postupaju u skladu sa Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, te prepoznali prioritetne i ključne procese za definisanje nadležnosti i odgovornosti, potrebne u procesu izrade.

Inače, skup je organizovan u okviru Regionalnog programa za jugoistočnu Evropu 2020-2023 “Od nelegalnih finansijskih prihoda do povrata imovine” koji provodi UNODC uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, te je nastavak aktivnosti Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom koje će provoditi u okviru dogovorene Aktive Mape puta oporavka za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz ove agencije.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 10.11.2022.

Naslov: Redakcija