Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O OBRAZOVANJU ODRASLIH: Definisano je da se formalno obrazovanje odraslih, kao obrazovni proces, izvodi u obrazovnim ustanovama po nastavnim planovima i programima osnovnog i srednjeg obrazovanja, a koji su prilagođeni potrebama i mogućnostima odraslih

15.11.2021.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih, na osnovu prethodno usvojene Strategije obrazovanja odraslih u Republici Srpskoj za period od 2021. do 2031. godine.

Novim zakonom o obrazovanju odraslih realizuju se strateški ciljevi u obrazovanju odraslih usmjereni ka unapređenju sistema obrazovanja odraslih i u funkciji su usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada, unapređenju znanja vještina i sposobnosti pojedinaca koje vode do njihovog lakšeg zaposlenja i konkurentnosti, te ličnom razvoju pojedinca, kao i podizanju kvaliteta obrazovanja odraslih i saradnje svih društvenih partnera na ostvarenju ovih ciljeva.

Pored toga, ovim zakonskim rješenjima omogućava se razvoj fleksibilnijeg sistema obrazovanja odraslih i veća dostupnost obrazovanja odraslih, podrška tržištu rada i saradnja sa društvenim partnerima, unapređenje kvaliteta obrazovanja odraslih i osavremenjivanje procesa obrazovanja odraslih.

Takođe, novim zakonom definisano je da se formalno obrazovanje odraslih, kao obrazovni proces, izvodi u obrazovnim ustanovama po nastavnim planovima i programima osnovnog i srednjeg obrazovanja, a koji su prilagođeni potrebama i mogućnostima odraslih.

S ciljem olakšane procedure u donošenju Plana obrazovanja odraslih uređeno je da Plan donosi ministar prosvjete i kulture, na prijedlog Zavoda za obrazovanje odraslih, a ne Vlada Republike Srpske.

Prethodni Zakon o obrazovanju odraslih donesen je 2009. godine.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 11.11.2021.

Naslov: Redakcija