Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O OBEZBJEĐENJU KVALITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU RS: Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova prerasta u Agenciju za visoko obrazovanje sa širim nadležnostima u oblasti licenciranja visokoškolskih ustanova, kao i u oblasti priznavanja stranih visokoškolskih isprava

15.11.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, koji je ušao u skupštinski proceduru i poslanici će ga razmatrati u okviru 8. redovne sjednice, koja je zakazana za 26. novembar 2019. godine.

Ovim Zakonom se uređuje status, djelatnost, organizacija i finansiranje Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske, te obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, postupci početne akreditacije, akreditacije, tematskog vrednovanja i vanjske nezavisne periodične procjene unutrašnjeg sistema obezbjeđenja kvaliteta.

Osnovni ciljevi Zakona usmjereni su ka uspostavljanju kulture kvaliteta u visokom obrazovanju što dugoročno obezbjeđuje jedini siguran put razvoja visokog obrazovanja Republike Srpske.

Od 2011. godine, poslove akreditacije u oblasti visokog obrazovanja obavljala je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske koja ovim Zakonom prerasta u Agenciju za visoko obrazovanje Republike Srpske sa širim nadležnostima, konkretno u oblasti licenciranja visokoškolskih ustanova, odnosno početne akreditacije koja predstavlja osnov za izdavanje dozvole za rad, kao i u oblasti priznavanja stranih visokoškolskih isprava. Riječ je o ustaljenoj praksi u većini zemalja Evropskog prostora visokog obrazovanja (European Higher Education Area – EHEA), stoga se ovim Zakonom omogućava usklađivanje metodologija vanjskog vrednovanja postupaka licenciranja, odnosno početne akreditacije i akreditacije.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 7.11.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija