Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

KOMISIJA ZA FINANSIJE I BUDŽET PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH: Prihvaćeni principi Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, nisu prihvaćeni principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH

15.11.2017.


Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH prihvatili su principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Komisija je zaključila da na sjednici Predstavničkog doma predloži da se ovaj prijedlog razmatra i u drugom čitanju.

Izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH želi se obezbijediti da pravo na policijski dodatak koji imaju policijski službenici Granične policije BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH dobiju i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nakon rasprave, nisu prihvaćeni principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Izmjenama Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH uvode se vrste naknada za sudije, tužioce i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH, kao i naknade za odvojeni život i naknade troškova smještaja u toku rada, te naknade za prevoz s ciljem stimulisanja kandidata za pravosudne pozicije da apliciraju na pozicije van mjesta njihovog prebivališta.

Ustavni sud BiH u svojim presudama ukazao je ranije da zaposleni u pravosudnim institucijama nemaju istovjetne naknade kao izabrani zvaničnici, državni službenici, namještenici i ostali zaposleni u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na nivou BiH.

Razmatrajući Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović, Komisija je zaključila da, prije izjašnjavanja, prijedlog ovog zakona uputi Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Savjetu ministara kako bi dali mišljenje.

Predlagači ovim prijedlogom žele da pokrenu novi investicioni ciklus u izgradnji auto-puteva u BiH i da obezbijede deblokadu sredstava međunarodnih finansijskih institucija.

Ovim prijedlogom zakona predviđeno je uvođenje dodatne putarine za izgradnju auto-puteva u iznosu od 0,10 KM po litru goriva, dok bi se sa druge strane smanjila akciza na gorivo za isti iznos, pa novac više ne bi kao do sada išao u budžete, nego bi bio plasiran u investicije.

Članovi komisije primili su na znanje izvještaj o izvršenim restrukturisanjima rashoda institucija BiH unutar budžetskih rashoda za prvih šest mjeseci ove godine i informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz izvještaja revizije učinka "Aktivnost institucija BiH za sprovođenje zaštite i spasavanja u prirodnoj ili drugoj nesreći".


IZVOR: Vebsajt RTRS, 14.11.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772