Zastava Srbije

EKONOMSKO-SOCIJALNI SAVJET RS: 15. novembra 2016. godine počinju pregovori o utvrđivanju najniže plate u Srpskoj


Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta RS Milenko Savanović zakazao je za 15. novembar 2016. godine sjednicu Savjeta na kojoj će biti riječi o utvrđivanju najniže plate u Srpskoj, a predstavnici sindikata i poslodavaca sa sobom donose nepromijenjene stavove.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić, koja je inicirala sjednicu Savjeta, istakla je da je Savez sindikata do sada mnogo puta tražio da se razgovara o najnižoj plati, za koju smatra da treba biti povećana.

- Poslije usvajanja Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016) rečeno je da je krajnje vrijeme da se poveća najniža plata. Od tada, do danas nije bilo nijednog sastanka na kome bi se uopšte počelo razgovarati o najnižoj plati. Iduće sedmice se očekuje usvajanje budžeta za iduću godinu, i ako do tada ne budemo razgovarali o minimalcu, sve postaje bespredmetno - rekla je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da najniža plata nije skup nečijih želja, nego skup ekonomske snage, moći i pokazatelja.

- Do nje se treba doći računovodstvenim metodama. Ne možemo sjednicu pretvoriti u pijacu, da neko nešto nudi, pa da se onda pogađamo bez argumenta. Najniža plata može iznositi najviše 45 odsto od prosječne plate - rekao je Škrebić.

Naglašava da treba uzeti u obzir i najnižu platu u Srbiji ili Makedoniji, zemljama sa kojima se Srpska može porediti.

Vlada RS do sada je nekoliko puta produžavala važenje kolektivnog ugovora, kojim se reguliše najniža plata u RS, jer nije bilo dogovora socijalnih partnera o ovom pitanju.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, M.L., 14.11.2016.