Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

SRPSKOJ POTREBAN NOVI ZAKON O ŠTRAJKU: Sindikati traže drugačije određivanje minimuma procesa rada, njegovo utvrđivanje i način određivanja radnika potrebnih za minimum procesa rada

15.10.2019.


Novi Zakon o štrajku potrebno je urediti na sasvim drugačijim osnovama kada je riječ o minimumu procesa rada, njegovom utvrđivanju i načinu određivanja radnika potrebnih za minimum procesa rada, naveo je Božo Marić iz Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Marić je rekao da je potrebna analiza i sagledati sve okolnosti primjene Zakona o štrajku ("Sl. glasnik RS", br. 111/2008).

"Predlažemo da bude izrađen novi Zakon o štrajku koji će uvažiti stavove sindikata i temeljiti se na evropskoj praksi u ovoj oblasti. Ovaj zakon je ustav radnika i jedini mehanizam za odbranu ljudskog dostojanstva i prava svih preostalih radnika u Srpskoj", naglasio je Marić.

On je, u vezi sa zaustavljanjem odlaska radnika u inostranstvo, naveo da je zakonsko rješenje restriktivno i ne daje dovoljno garancija da će radnici moći da otpočnu štrajk i obezbijede minimum procesa rada.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 07.10.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija