Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI IZMEJENE ZAKONA O RADU U RS: Dinamika izmjena zavisi od postizanja saglasnosti sindikata i poslodavaca o sadržaju i obimu izmena

15.10.2019.


Do planiranih izmena i dopuna Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016 i 66/2018) u Srpskoj, kojim nisu baš zadovoljni ni radnici, ni poslodavci, neće se doći lako, a teško i da će nacrt novih odredbi ugledati svetlo dana do kraja ove godine.

Ocenjuju to i predstavnici sindikata i poslodavaca koji su u prethodnih nekoliko meseci češljali Zakon o radu u Srpskoj i predlagali kako bi ovaj ključni zakon za oblast rada i radničkih prava trebalo izmeniti.

Njihove ideje o tome su, pokazalo se ipak, toliko različite da malo ko veruje da će stavove uskoro moći da usaglase.

I u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS kažu da je za ovu godinu predviđeno razmatranje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, ali da "dinamika ove aktivnosti u značajnoj meri zavisi od postizanja saglasnosti svih uključenih strana o sadržaju i obimu izmena".

Nastoji se, kažu, postići konsenzus svih strana oko svih ključnih izmena, jer je reč o jednom od najvažnijih sistemskih propisa.

- Osnovni zahtevi sindikata u vezi odredbi Zakona o radu odnose se na jasnije propisivanje razlike između kolektivnih ugovora i pravilnika o radu, odnosno materije koju je moguće urediti pravilnikom, a koju kolektivnim ugovorom, te u kojim situacijama poslodavac određena prava i obaveze po osnovu rada može urediti pravilnikom o radu – navode iz Ministarstva.

Stavovi Unije udruženja poslodavaca i sindikata po ovom pitanju, međutim, potpuno su različiti.

U sindikatu veruju da je uz pomoć ovog pravilnika previše moći ostavljeno u rukama poslodavaca u odnosu na radnike, te da je to jedna od glavnih stvari koje treba menjati u zakonu, ali poslodavci se ne slažu.

- Konfederacija sindikata je na poslednjem sastanku radne grupe u avgustu dostavila primedbe na predložene izmene i dopune Zakona o radu, a osnovne primedbe su bile te da se plata zaposlenima u RS može isplaćivati isključivo u skladu sa zakonom o platama i kolektivnim ugovorima. To je i Ustavom zagarantovano pravo, da se plata ne može isplaćivati putem pravilnika koji je jednostrani akt poslodavca, kako je to sada uređeno. Osim toga, sporno je i što pravilnik definiše materijalnu i drugu odgovornost radnika, gdje poslodavac sam, bez disciplinskih postupaka, kažnjava zaposlene i nema instrumenta pravne zaštite– kaže predsednik Konfederacije Željko Tepavčević.

Među krupnijim zahtevima je i da ubuduće ne bude moguće da se odugovlači sa potpisivanjem kolektivnih ugovora.

- Međutim, od avgusta nema nikakve nove informacije, niti sastanaka radne grupe. Nezvanična je informacija da se trenutno neće ni raditi na tim izmenama i dopunama zakona – ističe Tepavčević.

Smatra da je Vladi prihvatljivo da ubuduće nema pravilnika o radu, već kolektivni ugovori, ali da je otpor poslovne zajednice veliki.

- Naravno da nam je neprihvatljivo izbacivanje pravilnika o radu. Ne može niko drugi uređivati odnose u preduzeću osim vlasnika, u skladu sa zakonom, i to je sasvim logično. Sindikat treba da dogovara najnižu platu i ništa više, a platu dogovaraju poslodavac i radnik direktno. Imaju i neke radikalne zahtjeve da ponovo uvedu disciplinsku komisiju i slične stvari, koje ničemu ne služe. Apetiti su porasli, a tolika je razlika u svemu, da je pitanje da li će to uopšte biti u proceduri, a nema šanse da to bude do kraja godine – ističe predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić, dodajući da zajedničke verzije izmjena ovog zakona još nema.

- Bilo bi pogrešno da se odustane od izmena Zakona o radu. Sama činjenica da smo mi dostavili 37 primedbi, a Savez sindikata RS je imao i svoje, znači da taj zakon nije dobar sa gledišta sindikata. I poslovna zajednica je iznosila svoje nezadovoljstvo, ali u smislu ukidanja nekih prava, socijalnog dijaloga i slično, ali i to govori da zakon nije dobar, posebno jer je donesen po hitnom postupku. Ove izmene se ne smeju na taj način raditi – kaže Željko Tepavčević.


IZVOR: Vebsajt Blic, Valentina Mišljenović, 08.10.2019.

Naslov: Redakcija