Zastava Srbije

REFORMA PRAVOSUĐA: Pravosuđe u BiH ne funkcioniše

15.09.2022.


Pravosudni sistem BiH ne funkcioniše, nema napretka ka reformama, pravosuđe mora procesuirati korumpirane aktere koji su na vlasti i pomesti pred svojim vratima, a to znaju i građani i pravosuđe.

Ovo smatra Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH, koji je u svom blogu, objavljenom na zvaničnoj stranici Ambasade SAD-a, ocijenio da je povjerenje građana u sposobnost pravosudnog sistema BiH da se bori protiv korupcije na najnižem dosadašnjem nivou.

"Neki tužioci i sudije čak priznaju kako su oni dio problema, vjeruju kako je njihova profesija vrlo podložna podmićivanju i vide sistem kao kompromitovan političkim uticajem i korupcijom", napisao je Marfi.

On ističe da su za postizanje većeg nivoa vladavine prava u BiH, potrebne značajne promjene, da će SAD i prijatelji pomoći BiH, ali da to ne mogu bez odgovora nadležnih.

"Moramo vidjeti napredak, kao i predanost VSTV, sudija i tužioca reformama. Pravosuđe mora procesuirati korumpirane aktere. Međutim, prije nego što to bude u stanju učiniti, mora pomesti pred svojim vratima", naglasio je Marfi i dodao da niko ne bi trebao biti zadovoljan kada su na najkorumpiraniji slobodni i kada su oni na vlasti nedodirljivi nauštrb običnih građana.

"Korumpirani čelnici često ignorišu pitanja koja su bh. građanima najvažnija – kvalitetna radna mjesta, kvalitetne škole, pouzdana zdravstvena zaštita i vladavina prava", napisao je Marfi.

On smatra da stabilnost u BiH zahtijeva povjerenja javnosti u državne zakone i institucije, ali da pravosuđe očigledno nije nezavisno te da mnoge sudije i tužitelji ignorišu tešku korupciju i idu linijom manjeg otpora.

"To rezultuje gotovo potpunim nekažnjavanjem korumpiranih ljudi na vlasti, takozvanih 'velikih riba' koje su uključene u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal. Takođe, VSTS mora iskorijeniti korupciju u vlastitim redovima. Oni koji predvode borbu protiv korupcije postoje širom pravosudnog sistema, ali je njihova efikasnost umanjena zbog neprimjerenog političkog uplitanja", naglasio je Marfi.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Radoš Krstojević, 12.09.2022.

Naslov: Redakcija