Zastava Srbije

ZAKON O RODITELJIMA NJEGOVATELJIMA U FBIH: Cilj je da se jednom od roditelja prizna pravo na status “roditelja njegovatelja” i bude mu omogućena mjesečna naknada u visini najniže neto plaće u FBiH, kao i pripadajući doprinosi za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti

15.09.2021.


Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je prihvatio po skraćenom postupku Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH, koji je utvrdila Federalna vlada.

Prema obrazloženju predlagača, ovaj zakon prvi put sistemski rješava problematiku kad je riječ o porodicama koje imaju dijete sa stopostotnim invaliditetom.

Cilj je da se jednom od roditelja takvog potomka prizna pravo na status “roditelja njegovatelja” i budu mu omogućeni mjesečna naknada u visini najniže neto plaće u FBiH, kao i pripadajući doprinosi za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Prema procjenama, za provedbu zakona godišnje u budžetu FBiH treba namijeniti 27, 2 miliona KM. Od toga je, po Drljačinim riječima, trenutno osigurano 16,5 miliona a ostatak će biti nadomiren preraspodjelom novca iz odovarajućih budžetskih stavki. Zakon se praktično primjenjuje tri mjeseca po stupanju na snagu radi provođenja neophodnih predradnji i donošenja podzakonskih akata.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 09.09.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija