Zastava Srbije

PRAVILNIK O IZMJENI PRAVILNIKA O MJERAMA ZA RANO OTKRIVANJE, DIJAGNOSTIKU, SPREČAVANJE ŠIRENJA, SUZBIJANJE I ISKORJENJIVANJE ZARAZNE BOLESTI AFRIČKE KUGE SVINJA: Na snazi nove mjere, dozvoljeno klanje i premještanje svinja

15.08.2023.


U Republici Srpskoj je stupio na snagu novi pravilnik s ciljem suzbijanja i iskorjenjivanja svinjske afričke kuge kojim su propisane mjere prilikom klanja svinja za sopstvene potrebe, kao i za njihovo premještanje na drugu farmu ili na klanje, rekao je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

Lalić je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prvo u regionu donijelo ova rješenja za borbu protiv afričke kuge svinja.

- Na ovaj način omogućavamo našim poljoprivrednim proizvođačima da u domaćinstvima, tamo gdje su ispoštovane sve biosigurnosne mjere, urađeni nalazi i dostavljeno sve od laboratorije, zakolju svinje za lične potrebe. Kao i da ispoštujemo ovaj dio, uz biosigurnosne mjere, da onaj ko ima svinje u ugroženom i zaraženom području, može da ih premjesti ili na drugu farmu ili do klaonice - pojasnio je Lalić.

Naveo je da se Pravilnik o izmjeni Pravilnika o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja ("Sl. glasnik RS", br. 71/2023) odnosi i na ugrožena i zaražena područja, kao i na ona koja nisu zaražena.

- Mi smo do sada isplatili tri miliona KM kada je u pitanju eutanazija svinja koje su oboljele od virusa i prvi smo koji smo uradili interventni otkup za oko 6.000 svinja koje su zdrave - rekao je Lalić.

Navedene mjere usaglašene su u srijedu, 9. avgusta, na sastanku u Banjaluci koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, a prisustvovali su uzgajivači svinja, predstavnici Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, te doktori veterinarske medicine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 11.08.2023.

Naslov: Redakcija