Zastava Srbije

ZAKON O DOPRINOSIMA RS: Doprinose uplaćivati na vrijeme

15.08.2023.


Iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske je saopšteno da nije došlo do smanjenja rokova u vezi sa uplatama doprinosa i da je važno da poslodavci u skladu sa zakonom izmiruju obaveze na vrijeme i da ne čekaju posljednji čas.

Iz ovog fonda su istakli da se odmah po prijemu podataka iz Ministarstva finansija Republike Srpske o uplaćenim doprinosima na računu javnih prihoda, te uplate rasknjižavaju isti dan.

"Napominjemo da FZO nakon uplate doprinosa koje se vrše preko računa javnih prihoda, to u sistemu vidi dan ili dva od uplate, te je zbog toga važno da poslodavci svoje obaveze po osnovu doprinosa izmiruju na vrijeme, a ne da čekaju posljednji čas", navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda su podsjetili da je Zakonom o doprinosima precizirano da obaveze po osnovu doprinosa nastaju onog momenta kada se i isplati plata radnicima za tekući mjesec.

"Zakon je definisao da u slučaju da poslodavac ne uplati doprinose kada i platu, ima rok od 60 dana da to učini", navedeno je u saopštenju.

Iz ovog fonda su napomenuli da nije došlo ni do kakvih smanjenja rokova i da je važno da poslodavci u skladu sa zakonom svoje obaveze izmiruju.

"Kada se uplate doprinosi, FZO odobrava pravo na zdravstveno osiguranje dva mjeseca od posljednje uplate, što je dovoljno vremena za poslodavca, a i da radnik ima kontinuirano zdravstveno osiguranje", navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda su napomenuli da je važno da i zdravstvene ustanove osvježe podatke u sistemu, navodeći da su primjetili da to zdravstvene ustanove često ne rade, pa se dešava da osiguraniku kažu da nema osiguranje.

"Zbog toga smo još ranije obavijestili zdravstvene ustanove da je važno da prilikom ulaska u sistem, osvježe podatke kako bi imali tačnu informaciju da li je za konkretnog osiguranika uplaćen doprinos ili nije", navedeno je u saopštenju.

Iz FZO su podsjetili da je osiguranicima omogućeno da putem internet stranice u linku "e servis" mogu da provjere status osiguranja i da li se za njih uplaćuju doprinosi.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 10.08.2023.

Naslov: Redakcija