Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

OBJAVLJEN NACRT GODIŠNJEG NACIONALNOG PROGRAMA (ANP)

15.08.2019.


Konačno je danas objavljen sadržaj prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), o kojem se vodi žestoka rasprava u BiH. Šta on znači i hoće li biti usvojen na sjednici Predsjedništva BiH koja je zakazana za utorak, 20. avgust, znat će se za sedam dana.

Ovaj dokument jutros je dostavljen u kabinete članova Predsjedništva BiH, ali ga nikada nije usvojila Komisija za NATO i integracioni proces. Riječ je o dokumentu Godišnjeg nacionalnog programa BiH, koji je izrađen za period septembar 2018. - septembar 2019. Iz Predsjedništva BiH je jučer rečeno za ''Avaz'' da je riječ o kompletnom, a ne reduciranom ANP-u.Opširni dokument podijeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Odbrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Sigurnosna pitanja te Pravna pitanja.

- Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove, BiH je pristupanje euroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta vanjske politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava - stoji u prvom Godišnjem nacionalnom programu BiH.

Dodaje se da je BiH, rukovodeći se ovim vanjskopolitičkim prioritetom, započela proces prilagođavanja svog državno-pravnog sistema standardima euroatlantskih zemalja.

- BiH je svoje opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO konkretizirala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gdje je navedeno da će sva zakonodavna tijela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO - naglašeno je u ANP-u.

Na 165 stranica govori se, između ostalog, o odnosu BiH s EU i NATO savezom te susjednim državama, kao i međunarodnim političkim, finansijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma i nizu drugih sigurnosnih izazova.

Kompletan sadržaj ANP-a možete pročitati ovdje.


IZVOR: Izvod iz vijesti, Izvor: Vebsajt Avaz, 14.08.2019.

Naslov: Redakcija