Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

JEDAN DIO JAVNOSTI SMATRA DA SU PLATE SUDIJA I TUŽILACA U BIH TAKVE DA IH ONI MORAJU OPRAVDATI UBRZANJEM REFORMI, DRUGI SMATRA DA SU ADEKVATNE ZNAČAJU POSLA, A IMA I ONIH KOJI SMATRAJU DA SU PREMALE: Primanja dostižu i 4.500 maraka

15.08.2019.


Plate sudija i tužilaca u BiH, prema podacima iz odgovora BiH na upitnik Evropske komisije, dosežu i više od 4.500 maraka, a dio javnosti smatra da bi nosioci pravosudnih funkcija trebalo da opravdaju tako visoka primanja te da ubrzaju reforme.

Tako se, prema podacima iz upitnika, navodi da su plate sudija i tužilaca oko pet puta veće od prosječnih plata u BiH te da predsjednik Suda BiH i glavni tužilac Tužilaštva BiH imaju osnovnu platu od 4.576 KM, dok je osnovna plata šefova odjeljenja u Sudu BiH i šefova odsjeka u Tužilaštvu BiH 4.160 KM. Sudije Suda BiH i tužioci Tužilaštva BiH primaju platu od 3.952 KM, a kada je u pitanju osnovna plata predsjednika kantonalnih sudova u FBiH, ona iznosi 3.536 KM, a ista primanja imaju i glavni tužioci kantonalnih tužilaštva. Najviše plate u RS imaju glavni republički tužilac i predsjednik Vrhovnog suda RS i one iznose 4.499 maraka.

Sa druge strane u Privremenom izvještaju Evropske komisije za 2018. godinu, u kojem se daje mišljenje o spremnosti BiH za ulazak u EU, navedeno je da u pravosuđu i dalje cvjeta korupcija te da se reforme odvijaju sporo.

"Korupcija je rasprostranjena te i dalje predstavlja razlog za zabrinutost. Smanjenje zaostatka u rješavanju komunalnih predmeta u sudovima i reforma izvršnih postupaka i dalje predstavljaju problem", navedeno je u ovom izvještaju i dodaje se da, iako je BiH postigla određeni napredak u vezi s pravosuđem, generalno gledano, reforme se sporo odvijaju.

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, smatra da ljudi zaposleni u pravosuđu treba da imaju visoke plate.

"Tako ih čuvamo od svih pošasti koje vrebaju, što iz politike, što iz kriminalnog miljea. Plašim se da je mnogima plata postala tek džeparac i da danas malo ko vjeruje ljudima koji rade u pravosuđu", kaže Topićeva za "Nezavisne" i dodaje da bi pravosudni organi sami trebalo da pročiste svoje redove od onih koji su im ozbiljno narušili imidž.

Njeno mišljenje ne dijeli Darko Kremenović, advokat iz Banjaluke, koji smatra da su plate sudija i tužilaca u BiH veoma male s obzirom na ozbiljnost posla kojim se oni bave.

"Sasvim je drugo pitanje da li svaki sudija treba da bude sudija i da li tužilac treba da bude tužilac, ali za one sudije i tužioce koji mogu da odgovore svom pozivu, ta plata je premalena i ne samo njihova nego svih radnika u pravosuđu", izjavio je Kremenović za "Nezavisne". Prema njegovim riječima, daktilograf, koji, kako kaže, nosi dobar dio posla, ima platu 600-700 KM i sudija 2.500 maraka.

"Danas imate građevince koji zidaju i imaju 3.000 ili 4.000 maraka platu", naglašava Kremenović. Kada su u pitanju rezultati rada zaposlenih u bh. pravosuđu, smatra da su oni posljedica stanja u društvu te da su sudovi u uzročno-posljedičnoj vezi sa drugim organima, kako pravosudnim tako i istražnim.

Ivanka Marković, zamjenik predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini RS, kaže za "Nezavsine" da treba da se zapitamo da li su pomenute plate adekvatne onome što su sudije i tužioci morali da urade da bi bili to što jesu.

"Da završe fakultet, da polože pravosudni ispit, da ulože u svoje obrazovanje, pa tek onda da vidimo da li su u skladu sa rezultatima rada", kazala je Markovićeva.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 14.08.2019.

Naslov: Redakcija