Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PLATE U PRIVREDI U REPUBLICI SRPSKOJ RASTU ALI SU I DALJE ISPOD PROSJEKA: Prosječna plata u junu 910 maraka

15.08.2019.


Plate u Republici Srpskoj unazad deset i po godina jesu rasle u svim privrednim granama, ali su i dalje male i ispod su prosjeka. Ovo je pokazala kratka analiza Srpskainfo o zvanično prikazanim platama u Republici Srpskoj, koje objavljuje Zavod za statistiku RS.

Tako su prosječne plate zaposlenih u prerađivačkoj industriji RS, koja zapošljava najviše radnika, gotovo jednu petinu, u 2008. godini iznosile 483 KM, a u junu ove godine su bile 745 KM.

Druga grana koja zapošljava najviše radnika je trgovina; plate trgovaca su prije deceniju bile 513 maraka, a sada iznose 692 KM, dok su plate u ugostiteljstvu u ovom periodu povećane za 163 marke i sada u prosjeku iznose 635 KM. U ova povećanja ulazi i onih 30 KM kojih se Vlada RS odrekla od poreza na dohodak u korist radnika.

Prosječna plata u junu je bila 910 maraka, dok je prosječna potrošačka korpa oko 2.000 KM.

U Srpskoj je upravo aktuelna inicijativa granskih sindikata iz oblasti privrede da se potpišu pojedinačni kolektivni ugovori koji bi, između ostalog, podrazumijevali i povećanje plata. Takođe, premijer RS izjavio je kako je moguće za očekivati da bude povećana najniža plata u Republici Srpskoj, koja sada iznosi 450 KM.

Poslodavci priznaju da su plate male, ali tvrde da je pogubno da se određuju administrativnim mjerama. Takođe, poručuju da plate zavise od para sa kojima raspolažu firme, a u posljednje vrijeme često govore kako su se plate konobara približile platama ljekara.

Sa stanovišta zvaničnih podataka, plate u zdravstvu isplaćene za juni ove godine manje su za 87 maraka nego što je iznosila njihova prosječna plata u 2008. godini. Prosječno primanje u zdravstvu trenutno iznosi 1.070 KM.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i ugostiteljstva, kaže da su plate u ugostiteljstvu u posljednje vrijeme povećane, ali simobolično, i to jer su vlasnici bili primorani zbog odlaska radne snage.

On tvrdi da pola zaposlenih u trgovini i ugostiteljstvu ima platu od oko 500 KM, a 30 odsto oko 600-650 KM.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić kaže da poslodavci ne bježe od pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, ali da oni nisu jedina adresa za povećanje plata i pobošljanje statusa radnika u Srpskoj.

Govoreći o sve češćim zahtjevima sindikata koji se odnose na povećanje plata radnicima, Škrebić je istakao da se najniža plata izračunava i da bi ona bila povećana mora rasti i prosječna. On je poručio da prihvataju razgovore sa sindikatima, ali da oni moraju biti zasnovani na argumentima, a ne paušalnim zahtjevima, kao što je da najniža plata bude 600, a prosječna sada iznosi 900 KM.


IZVOR: Izvod iz vijesti, Izvor: Vebsajt Srpska info, 12.08.2019.

Naslov: Redakcija