Zastava Srbije

OČEKUJE SE PODIZANJE KAMATA NA KREDITE S PROMJENJIVOM STOPOM U FBIH

15.07.2022.


Pojedine banke u Federaciji BiH uskoro će poslati obavijesti korisnicima kredita da će doći do promjene kamata za kredite ugovorene s promjenjivom kamatnom stopom.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić je potvrdio ovu informaciju.

"Došlo je do najave da će poslati obavijesti. Nisu sve banke već samo pojedine, riječ je o procesu usklađivanja šestomjesečnog Euroibora", rekao je.

Kamate za krediti s promjenjivom kamatnom stopom će porasti u prosjeku za 0,7 posto, a banke će s novim obračunom krenuti najvjerovatnije od augusta ili septembra. Iz Agencije za bankarstvo FBiH ističu da povećanje kamatnih stopa u svakom slučaju neke biti dramatično.

Za sada nije poznato da li će i sve ostale banke uskoro povisiti kamate ili će se još neko vrijeme uspjeti izboriti te zadržati trenutne kamate u interesu klijenata.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH ranije su naglasili kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope. Krediti ranije ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom neće biti izloženi riziku promjena referentnih kamatnih stopa.

Prije zasnivanja ugovornog odnosa, objašnjavaju, banka je dužna upoznati klijenta s detaljima mogućih promjena. Također, kreditor je dužan dati sve potrebne informacije o promjenama razine kamatne stope tijekom trajanja aranžmana.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Klix, 11.07.2022.

Naslov: Redakcija