Zastava Srbije

OD AVGUSTA 2020. GODINE NASTAVAK IZVOZA MESA IZ BIH U TURSKU: Zatraženo povećanje kvote za 2.000 tona

15.07.2020.


Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen u avgustu, a od turske strane se zahtijeva povećanje kvote za 2.000 tona u ovoj godini, zaključeno je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košaraca, ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Borisa Pašalića i Šemsudin Dedića sa predstavnicima kompanija "Tareks", koja posluje u okviru turske Unije.

S navedenim povećanjem otvorena kvota bi bila 5.000 umjesto dosadašnjih 3.000 tona mesa. Istaknuto je takođe da u ovoj godini nije iskorišteno više od 2.000 tona odobrene kvote i da će ona biti iskorištena u periodu od avgusta do decembra.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić naglasili su da bi se izvozom zaliha mesa, nastalih zbog smanjenog lokalnog konzuma usljed pandemije korona virusa, dodatno zaštitila domaća proizvodnja. U tom kontekstu, dogovoreno je uvođenje novog modela, koji bi bio u upotrebi od naredne godine, a koji bi podrazumijevao da nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH finansiraju dio otkupa mesa koji je namijenjen za izvoz u Tursku, čime bi se uticalo na značajno povećanje kvote izvoza mesa u ovu državu.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić informisali su predstavnike kompanije "Tareks" o usaglašenom stavu da u je procesu izvoza mesa neophodno imati jednak tretman kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH koje su setrifikovane od nadležnih inspekcijskih organa BiH i Turske. Naglašeno je da će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje kako bi projekat izvoza mesa u Tursku bio i proizvodnog, a ne samo trgovinskog karaktera.

Na sastanku je dogovoreno da će narednih dana nadležna ministarstva kontaktirati tursku stranu kako bi se razgovaralo o dogovorenim aktivnostima i unaprijedio posao izvoza mesa iz BiH u Tursku, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 11.07.2020.

Naslov: Redakcija