Zastava Srbije

OTVOREN JE JAVNI POZIV ZA SVE ZAINTERESIRANE PREDSTAVNIKE AKADEMSKE ZAJEDNICE I ISTRAŽIVAČKIH CENTARA U BOSNI I HERCEGOVINI ZA PRUŽANJE USLUGA MALIM I SREDNJIM PODUZEĆIMA

15.06.2023.


Povezati znanja i vještine predstavnika akademske zajednice i istraživačkih centara s potrebama lokalnih poduzeća jedan je od ključnih faktora razvoja gospodarstva. Prepoznajući važnost saradnje, INTERA Tehnološki park realizira projekt BOOST, koji podržava projekt Inovacija i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME, sufinansiraju ga Evropska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i suradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira GIZ.

U okviru projekta BOOST krajem prošle sedmice otvoren je javni poziv za sve zainteresirane predstavnike akademske zajednice i istraživačkih centara u Bosni i Hercegovini za pružanje usluga malim i srednjim poduzećima.

Program je osmišljen s ciljem povezivanja predstavnika oba sektora u korist unapređenja razine inovacija i kvalitete proizvoda malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini

Saradnja akademske zajednice i privrednog sektora u okviru spomenutog projekta će biti podržana kroz Shemu inovacijskih vaučera, program osmišljen s ciljem povezivanja predstavnika oba sektora u korist unapređenja razine inovacija i kvalitete proizvoda malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini.

Kako kažu iz Tehnološkog parka INTERA, javni poziv je otvoren za sve fakultete, sveučilišta i istraživačke centre koji mogu pružiti neku od usluga iz kategorija: tehnološke inovacijske usluge, pravne usluge i intelektualno vlasništvo, usluge digitalne transformacije, te usluge razvoja i internacionalizacije.

- Mjesec nakon otvaranja javnog poziva pristigle prijave će biti evaluirane i bit će kreiran katalog usluga i pružatelja usluga koji će biti sastavnim dijelom javnog poziva za mala i srednja poduzeća koja će se moći prijaviti za korištenje predstavljenih usluga u okviru svojih inovativnih projekata, kažu iz INTERE.

Mjesec nakon otvaranja javnog poziva pristigle prijave će biti evaluirane i bit će kreiran katalog usluga i pružatelja usluga

Shema inovacijskih vaučera se realizira kroz jednokratnu finansijsku podršku za pruženu uslugu u maksimalnom iznosu od 5.000 eura (protuvrijednost u KM) te uz obavezno sufinansiranje od 10 posto koje će osigurati mala i srednja poduzeća s kojima pružatelji usluga ostvare suradnju.

Iz parka INTERA ističu kako će svi zainteresovani sve potrebne i dodatne informacije o javnom pozivu moći dobiti i na online Info sesiji koja će se održati sutra u Mostaru.

Inače, cilj projekta BOOST, koji podržava projekt Inovacija i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade (BMZ), jeste razvoj ekonomije u BiH, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju poslovanja. Projekt Inovacija i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini sufinansira Evropska unija u okviru projekta EU4DigitalSME.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: vebsajt Oslobođenje, Alema Pendek, 13.06.2023.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija