Zastava Srbije

OD JESENI IZMJENA NASTAVNOG PLANA I PROGRAMA U RS

15.06.2023.


Zbog izmjene i modernizacije nastavnih programa kao i uvođenja novih predmeta, đake u Srpskoj na jesen čekaju 24 nova udžbenika, poput digitalnog svijeta za treći razred osnovne škole i čitanke za drugi razred srednjih stručnih škola za trogodišnje zanimanje.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske ističu da će se pred đacima u septembru naći i četiri adaptirana i izmijenjena, te tri redizajnirana udžbenika.

Za osnovnu školu iskazana je potreba za novim udžbenicima zbog donošenja novih programa. Naime, za određene predmete zatraženi su novi udžbenici, a za određene usklađivanje sa nastavnim planom i programom, odnosno adaptacija – kazali su u zavodu.

Objasnili su da je zakonom definisano da se udžbenik adaptira ako je došlo do izmjene jedne četvrtine sadržaja, a ukoliko je riječ o izmjenama većim od toga, ide se na novi udžbenik.

Novi udžbenici su usklađeni sa nastavnim planom i programom, moderni, te likovno-grafički kvalitetno opremljeni – istakli su u zavodu.

Pored potrebe za usklađivanjem udžbenika opšteobrazovnih predmeta sa modernizovanim programima u srednjim školama, postojala je potreba za, kako su istakli u zavodu, obezbjeđivanjem knjiga u strukama i zanimanjima gdje do sada nije bilo udžbenika.

Svake godine povećava se broj udžbenika u određenim strukama i zanimanjima i na taj način nastojimo da omogućimo kvalitetnije školovanje – kazali su u zavodu.

Dodali su da još nema udžbenika za sve nastavne predmete u svim strukama i zanimanjima.

Prošle godine imali smo 15 novih udžbenika, ove godine 12 i još sedam u proceduri odobravanja. Svake godine na konkursu imamo iskazanu potrebu za oko 100 udžbenika za srednje stručne škole – rekli su u zavodu.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva istakli su da, kada je u pitanju novi nastavni predmet humanost i bezbjednost još nisu dobili zvaničnu informaciju, između ostalog, o nastavnom programu i potrebama za pribavljanje rukopisa udžbenika.

Prema nezvaničnim informacijama koje imamo, ovaj predmet bi trebalo da ide eksperimentalno u 20 škola – kazali su u zavodu.

Zakonska procedura je takva da je, pojašnjavaju, neophodno donijeti nastavni plan i program, a nakon toga pristupiti pribavljanju udžbenika, piše Glas Srpske.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: vebsajt Srpska info, 14.06.2023.

Naslov: Redakcija