Zastava Srbije

NOVI OBLIK PRIVREDNOG KRIMINALA SVE PRISUTNIJI U BIH: „Prljav“ novac ubacuje se na kriptotržište, dodatni problem što nije donijet novi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma na nivou BiH

15.06.2023.


Na tržištu BiH evidentiran je novi oblik privrednog kriminala, jer kriminalci opran novac pokušavaju da konvertuju u kriptovalute, a neki u toj zamisli i uspiju. Nadležni poručuju da ovu pojavu treba u korijenu sasjeći, jer ako to ne bude uređeno, milioni maraka stečeni krivičnim djelima završiće u digitalnim valutama.

U izvještaju Tužilaštva BiH za prošlu godinu navedeno da je Odsjek za privredni kriminal evidentirao nove oblike privrednog kriminala.

- Zapaženo je da se novac stečen počinjenjem krivičnog djela konvertuje u kriptovalute ili se putem kriptovaluta stavlja u legalne tokove kako bi se prikrila priroda takvog novca, što znači da će se u narednom periodu morati posvetiti dodatna pažnja ovom obliku izvršenja krivičnog djela - naveli su u Tužilaštvu BiH.

Takođe naglasili su da Finansijsko obavještajno odjeljenje (FOO) Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) treba da preuzme aktivnosti koje bi dovele do bržeg i kvalitetnijeg izvještavanja o finansijskim istragama, što bi dovelo do snažnije primjene krivičnopravnog instituta oduzimanja imovine.

U Srpskoj je od kraja januara tržište kriptovaluta regulisano izmjenama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti ("Sl. glasnik RS", br. 92/2006, 34/2009, 8/2012 - odluka US, 30/2012, 59/2013, 86/2013 - odluka US, 108/2013, 4/2017, 63/2021, 11/2022 i 63/2022). Definisane su digitalne valute, kao i regulator. Problem je što u FBiH to još nije regulisano - podsjetio je Majstorović i dodao da je problem i što još nije usvojen novi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma na nivou BiH, a taj akt trebalo bi da dodatno uredi kompletnu oblast kriptovaluta na domaćem tržištu.

Da je potrebno što prije oblast kriptovaluta urediti navodi i zamjenica predsjedavajuće Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mira Pekić.

- Novac stečen sumnjivim aktivnostima uvijek traži da bude ubačen u legalne tokove. Jedan od tih tokova su i kriptovalute. Tržište treba što prije urediti zakonima da ta pojava ne bi uzela dodatnog maha. Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma treba da odgovori ovoj pojavi - rekla je "Glasu" Pekićeva i dodala da ubacivanje opranog novca u kruiptovalute treba da bude pažnja svih organa i agencija nadležnih za tu oblast u BiH.

Novi oblik privrednog kriminala, naglašava Pekićeva, treba zaustaviti, usvajanjem akata, ali i obukama i prenošenjem iskustva iz drugih zemalja na domaće tržište.

- Potrebna je obuka svih ljudi koji rade u tom sistemu. Ne možemo očekivati da službenici to znaju samo zato što su službenici. Potrebna je obuka, upijanje novih znanja i unapređenje čitavog sistema znanja. Jedino tako ćemo oblast kriptovaluta uvesti u legalne tokove i ona će se normalno razvijati - poručila je Pekićeva.

Prema izvještaju SIPA za prošlu godinu istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno je da je kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno 35,19 miliona KM nelegalno stečenog novca. Prema njihovim podacima šteta od prijavljenih krivičnih djela iznosila je više od 14 miliona, a stečena imovinska korist 14,34 miliona KM.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: vebsajt Glas Srpske, Marijana Miljić Bjelovuk, 14.06.2023.

Naslov: Redakcija