Zastava Srbije

SUDSKA I TUŽILAČKA PRAKSA ZA RATNE ZLOČINE I GENOCID PRED SUDOM I TUŽILAŠTVOM BIH

15.06.2023.


Prve pravosnažne presude za ratne zločine pred Sudom Bosne i Hercegovine izrečene su davne 2006. godine. Do kraja 2022. izrečeno ih je čak 263, oslobađajućih, ali mnogo više osuđujućih. Hiljade i hiljade godina zatvora. Prva pravosnažna presuda za genocid izrečena je 2009. godine. No, zbog pogrešne primjene zakona Ustavni sud je presude ukinuo i suđenje je obnovljeno. Od tada do danas maksimalna kazna za genocid pred Sudom BiH je 20 godina.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je više od 200 godina zatvora u presudama za genocid. Bilo bi i više da presude nisu pale na Ustavnom sudu, kako smo ranije naveli. U periodu od 2006. do kraja 2022. osuđeno je 13 osoba, dok ih je jednako toliko oslobođeno optužbi za genocid. No, najveća kazna pred Sudom BiH nije i za najveći zločin – genocid, upravo zbog odluke Ustavnog suda BiH da se primjenjuje blaži Krivični zakon iz SFRJ. Najveće zatvorske kazne izrečene su za zločin protiv čovječnosti. Mnogi optuženi, ali i osuđeni, i danas su nedostupni bh. pravosuđu.

“Veliki je broj nedostupnih prijavljenih i osumnjičenih lica. U 123 predmeta nalazi se nedostupno 361 lice, koja se u najvećem broju nalaze u zemljama regije i koji većinom imaju dvojna državljanstva, stoga je njihovo izručenje nemoguće očekivati. Zbog toga Tužilaštvo BiH, pokušava u okviru regionalne saradnje iznaći modalitet za borbu protiv nekažnjivosti procesuiranja osoba koje su u regionu”, navode iz Tužilaštva BiH.

Od 2006. do danas, Tužilaštvo je podiglo više od 1000 optužnica za ratne zločine. Presuđeno je više od 320 osoba, od kojih su četiri žene. Izrečeno je, podaci su Tužilaštva BiH, više od 3450 godina zatvora. Svjedočilo je više od 13 hiljada svjedoka. U Odjelu za ratne zločine uposlena su 22 tužioca. I nakon stotina pravosnažnih presuda, ova institucija danas ne može da se izbori s onima koji zločine negiraju.

Trend procesuiranja ratnih zločina se kroz godine pred bh. pravosuđem mijenja. Godine 2016. izrečeno je čak 27 presuda, no zatvorska kazna znatno manja u odnosu na 2009. kada je izrečeno manje presuda, ali više od 400 godina zatvora. Posljednjih godina, kazne su znatno blaže.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: vebsajt N1 BIH, Adisa Imamović, 13.06.2023.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija