Zastava Srbije

POTREBNO DA REPUBLIKA SRPSKA DONESE ZAKON O AMNESTIJI

15.06.2017.


Svi šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske saglasni su da je potrebno da Republika Srpska donese Zakon o amnestiji, budući da je posljednji akt amnestije donesen prije 12 godina, tačnije 2005. godine.

Ovo je zaključak zjedničkog sastanka članova Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske i predstavnika Ministarstva pravde Republike Srpske sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini, kojem je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je istakao da je riječ o humanoj ideji i aktu milosti kojim najviši zakonodavni ogran treba precizno da definiše ko zaslužuje oprost jednog dijela kazne, vodeći pri tome posebnu pažnju o žrtvama. On je naglasio da je potrebno tačno definisati koja krivična dijela nikako ne smiju biti amnestirana.

Predsjednik Narodne skupštine rekao je da je, ukoliko poslanički klubovi žele da zakon ide u hitnoj proceduri, potrebno da Ministarstvo pravde Republike Srpske prijedlog ovog zakonskog akta pripremi do 4. jula kako bi se ovaj zakon našao na dnevnom redu julske sjednice parlamenta.

Predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske Slobodan Protić, koji je predsjedavao sastankom, upoznao je prisutne da su članovi Odbora u proteklom periodu posjetili osuđena lica na izdržavanju kazni u kazneno popravnim zavodima u Foči, Banjaluci, Zenici i Mostaru gdje su se uvjerili da jedan dio problema sa kojima se suočava cijelo društvo proističe iz činjenice da zakon o amnestiji nije donesen već 12 godina. Upravo zbog toga Odbor je pokrenuo inicijativu za donošenje zakona o amnestiji.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović složio se da je usvajanje ovog zakona u Republici Srpskoj potrebno, dok je pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija Pero Dunjić rekao da bi se zakon odnosio samo na lica kojima su sudili sudovi Republike Srpske.

"Ovaj zakon se ne bi odnosio na ona lica kojima je kazne izrekao Sud BiH, njih 125, i Sud Brčko diktrikta, njih 18, koliko ih se nalazi na izdržavanju kazne u kazneno popravnim zavodima u Republici Srpskoj", rekao je Dunjić i naglasio da je Ministarstvo pravde RS spremno da uputili prijedlog za donošenje zakona o amnestiji i Ministarstvu pravde BiH, kako bi sličan zakon bio donesen i nivou BiH.

Ombudsman BiH iz reda srpskog naroda Ljubinko Mitrović rekao je da je ova institucija, čiji zadatak je zaštita ljudskih prava, spremna da se aktivno uključi u definisanje oblika amnestije i pomogne izradu zakonskog rješenja, te da inicira da se na svim nivoima vlasti u BiH pokrene inicijativa za donošenje sličnog zakona.

Svi učesnici zajedničkog sastanka složili su se da bi ovim zakonom trebalo precizno utvrditi koja osuđena lica nemaju pravo na amnestiju, kao što su lica osuđena na kazne zatvora od 30 do 40 godina, lica osuđena za krivična djela silovanja, obljube nad nemoćnim licima, polnog nasilja nad djetetom, zloupotrebe službenog položaja, proizvodnje i prometa opojnih droga i druga teška krivčna djela.


Izvor: Vebsajt Narodne skupštine RS, 14.06.2017.

Naslov: