Zastava Srbije

OD 15. MAJA 2020. GODINE USPOSTAVLJANJE JAVNOG PRIJEVOZA U FBIH

15.05.2020.


Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite od 15. maja, odnosno u petak planirano je ponovno pokretanje javnog prijevoza. Tako se dozvoljava ponovno uspostavljanje linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika.

Budući da je od 21. marta javni prijevoz u FBiH stavio "ključ u bravu" vrijedi skrenuti pažnje na upute Zavoda za javno zdravstvo koje će se morati primjenjivati.

- Na ulazu u vozilo i na svim peronima i stanicama treba postaviti obavjesti o higijenskim mjerama i ograničenjima u vidu broja putnika po vozilu.

- U skladu sa dosadašnjim naredbama vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa.

- Održavati odgovarajući fizički razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.

- Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak (1-2m, odnosno jedno prazno sjedište) između njih. Ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu.

- Preporučujemo da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

- Preporučuje se pojačano prisustvo revizora u vozilima. U javnom gradskom prevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu.


IZVOR: Vebsajt Klix, 12.05.2020.

Naslov: Redakcija