Zastava Srbije

VIJEĆE MINISTARA BIH: Donijete odluke o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom prometu za promet putnika aerodroma Tuzla i Banja Luka

15.05.2020.


Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom prometu za promet putnika – Aerodrom Tuzla, radi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na rad u Kraljevinu Belgiju.

Izmjena se odnosi na datum odlaska bh. državljana u Belgiju, koji je ovom odlukom planiran za četvrtak, 14. 5. 2020. godine, međunarodnim avionskim letom na relaciji Tuzla – Ostend – Brugge. Novi termin leta je utvrđen jer odlazak u ranije odobrenom terminu 9. 5. 2020. godine nije realiziran.

Za provođenje ove odluke zaduženi su Granična policija BiH, nadležne entitetske epidemiološke i zdravstvene službe i JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom prometu za promet putnika – Aerodrom Banja Luka, radi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na rad u Republiku Armeniju.

Odlazak će biti organiziran u petak, 15. 5. 2020. godine, međunarodnim avionskim letom na relaciji Banja Luka – Armenija. Popis putnika će biti dostavljen nadležnim tijelima BiH prije polijetanja aviona.

Do polijetanja aviona s Međunarodnog aerodroma u Banjoj Luci putnici su obvezni pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (graničnih, epidemioloških i zdravstvenih službi).

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Granična policija BiH, nadležne entitetske epidemiološke i zdravstvene službe i Aerodromi Republike Srpske d.d. Banja Luka.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o davanju posebne dozvole za ulazak i boravak državljana Republike Austrije u Bosni i Hercegovini.

Odluka se odnosi na troje državljana Austrije kojima se daje posebna dozvola za ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini u trajanju od sedam dana od dana ulaska u BiH, radi sahrane preminulog Milana Đurđevića u mjestu Gradiška (selo Dragelji).

Posebne dozvole izdaju se Mirku Đurđeviću, Veselini Đurđević i Daliboru Đurđeviću, bratu, supruzi i sinu preminulog Milana Đurđevića. Oni će u Bosnu i Hercegovinu ući na međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška, a prilikom ulaska i tijekom boravka u BiH obvezni su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela BiH, odnosno epidemioloških i zdravstvenih službi.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima, u suradnji s Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske.


IZVOR: Vebsajt Vijeće ministara BiH, 13.05.2020.

Naslov: Redakcija