Zastava Srbije

MINISTARSTVO PRAVDE RS: Za zaposlene u pravosuđu obezbijediti najbolja rješenja kada je riječ o posebnom kolektivnom ugovoru i unapređenju materijalnog položaja

15.04.2022.


Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović, razgovarao je, u Banjoj Luci, sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske o najavljenom povećanju plata u javnom sektoru u Srpskoj, koje obuhvata zaposlene u institucijama pravosuđa, kao i o tempu, modalitetima i načinima kako to riješiti.

"Razgovarano je i o pitanju posebnog kolektivnog ugovora koji ističe u avgustu. Smatram da ćemo taj posao, zahvaljujući odličnoj međusobnoj saradnji, završiti mnogo ranije, te na tom planu ne vidim nijednu teškoću", rekao je ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović.

On je naveo da će sa predstavnicima Sindikata pravosuđa biti nastavljena dobra saradnja da bi za zaposlene u toj oblasti obezbijedila najbolja moguća rješenja kada je riječ o posebnom kolektivnom ugovoru i unapređenju materijalnog položaja.

Ministar Kasipović je najavio da će sa sindikalcima biti razgovarano i o pitanju regulisanja toplog obroka.

"Pratićemo politike Vlade Srpske i preuzeo sam kao obavezu da dodatno argumentujem stavove sindikata s obzirom da je to, između ostalog, moje poštovanje prema zaposlenima u ovoj oblasti. Zajedno radeći možemo ponuditi najbolja moguća rješenja", rekao je ministar Kasipović.

On je ocijenio da je sastanak sa Sindikatom potvrda dosadašnje odlične saradnje na planu rješavanja aktuelnih pitanja važnih za radnike i resorno ministarstvo.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović obećao je da će novi posebni kolektivni ugovor biti rađen u interesu zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske.

Sindikat je, dodao je, u smislu najavljenog povećanja plata u Srpskoj od 10 odsto od avgusta sugerisao da stvari na tom planu treba hitno ubrzati s obzirom na rastuću inflaciju.

Petrović je rekao i da ima prostora da se ispoštuje njihov zahtjev da se vrati naknada za topli obrok na postojeće platne koeficijente za budžetske korisnike s obzirom na povećane prihode u BiH od indirektnih poreza.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 11.04.2022.

Naslov: Redakcija