Zastava Srbije

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Ustavnom sudu BiH podnesen zahtjev za ocjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS

15.04.2022.


U ime Kluba delegata bošnjačkog naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović je Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

Podnosioci zahtjeva su šest delegata iz Parlamentarne skupštine BiH, odnosno cijeli Klub Bošnjaka u Domu naroda i Zlatko Miletić.

Inače, sporni Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, međutim 12. aprila je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt suspendirao zakon i donio odluku o njegovom neprovođenju dok Ustavni sud BiH ne da stav o tom pitanju.

No, s obzirom na to da oni ne djeluju po službenoj dužnosti, upućena je apelacija po kojoj će reagovati.

Mahmutović ističe da je u zahtjevu navedeno da je RS više puta pokušala uzeti državno zemljište te da postoji više odluka Ustavnog suda BiH upravo po tom pitanju. On izražava skepsu prema trenutnoj situaciji jer, kako kaže, Ustavni sud BiH u posljednje vrijeme koči slična pitanja.

"Ustavni sud je otišao u neku mirnu luku i pokušava malo da spusti loptu", rekao je.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 13.04.2022.

Naslov: Redakcija