Zastava Srbije

MINISTARSTVU PRIVREDE USK: Minimalac radnicima u svim privrednim subjektima koji su tokom aprila zaustavili svoje djelatnosti

15.04.2020.


S ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona, Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona planira osigurati sredstva za isplatu minimalnih ličnih dohodaka svim privrednim subjektima koji su tokom aprila zaustavili svoje djelatnosti.

Prema riječima resornog ministra Nijaza Kadirića, postoji mogućnost da se to učini i za maj, što će zavisiti od toga kako će se razvijati situacija.

"Trenutno na raspolaganju imamo početna interventna sredstva u iznosu od 2,5 miliona maraka i naš prijedlog je da se ide sa pokrivanjem minimalca od 450 maraka onim privrednim subjektima koji imaju zabranu rada. Udruženje poslodavaca u Unsko-sanskom kantonu je tražilo da se ovom mjerom obuhvati i mart i to za ona preduzeća koja su za 20 posto imala manju poslovnu aktivnost, ali tu ćemo mogućnost razmotriti kada dobijemo podatke iz Poreske uprave", ukazao je Kadirić.

On je pozvao sve poslodavce čija je djelatnost privremeno obustavljena da, po mogućnosti, ne otpuštaju radnike.

Kada je riječ o firmama koje su obustavile ili smanjile izvoz, njima će se pokušati pomoći sredstvima koja će biti osigurana kroz rebalans kantonalnog budžeta ili sredstvima koja će se obezbijediti s viših razina vlasti.

"Naravno da ovo nije dovoljno da se riješe nastali problemi, ali možemo barem sanirati dio štete. Važno je da privrednici osjete kako nisu sami i da pokušamo zajednički prebroditi ove teškoće", istakao je Kadirić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca USK Edin Ibrahimpašić rekao je kako je pomoć hitno potrebna svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad.

On je dodao kako većina ugroženih poslodavaca nije odmah pribjegla mjerama otkaza, već su sačekali da vide kako će se razvijati situacija.

"Ono što očekujemo su hitne mjere i djelovanja, jer svako odgađanje ili odugovlačenje rezultira zatvaranjem firmi i otpuštanjima radnika. Moguća ekonomska štete u martu i aprilu ove godine, kada se radi o privredi Unsko-sanskog kantona, mogle bi iznositi i do 130 miliona maraka", procjene su Privredne komore USK.

Najugroženije su djelatnosti ugostiteljstva, trgovine i turizma, ali veliku štetu trpe i preduzeća koja su izvozno orijentisana.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Zlatan Čekić, 13.04.2020.

Naslov: Redakcija