Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

U PRIPREMI ZAKON O SPORTU RS

15.04.2019.


Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je da je ministarstvo koje predvodi započelo izradu Zakonu o sportu, jednog od najočekivanijih dokumenata u svetu sporta koji je donesen davne 2002. godine.

Davidovićeva je rekla da je cilj tog zakona da se neke stvari "dovedu u red", prvenstveno kada je reč o finansiranju saveza, sportskih organizacija i manifestacija.

Radna grupa je već počela sa radom, a uskoro krećemo i sa stručnim raspravama. Odlučni smo u nameri da, žargonski rečeno, neke stvari "dovedemo u red". Namera nam je i da rešimo problem edukacije sportskog kadra, posebno onih koji rade sa decom. Veliku pažnju posvetićemo i zdravstvenoj zaštiti sportista, jer smatramo to izuzetno važnim segmentom zakona – rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo imalo vrlo sadržajan i dinamičan plan rada u prvih 100 dana, te dodala da je zadovoljna aktivnostima koje su realizovali u tom periodu.

Davidovićeva kaže da je formiran novi saziv Saveta za demografsku politiku, koji je nešto drugačijeg sastava nego prethodni.

Prema njenim rečima, uporedo je rađeno na izradi Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godina, u kojoj je akcenat stavljen na razvoj lokalnih volonterskih servisa i promociju i razvoj volontiranja među srednjoškolcima, ali i ponovo ukazano na značaj volontiranja kao društveno korisnog rada.

Novi strateški cilj je "Volontiranje u zajednici", a odnosi se na unapređenje međugeneracijske solidarnosti putem volontiranja, zatim doprinos volontiranja razvoju preduzetničkih vještina, te uključivanje privatnog sektora u podršku razvoju volontiranja kroz korporativno volontiranje – pojasnila je ona.

Ona je rekla da je nastavljen Poseban program subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove i da je raspisan novi konkurs koji je otvoren do 15. aprila, te je pozvala zainteresovane da se prijave, jer je "reč o jednom od najkvalitetnijih i najtrajnijih projekata Ministarstva, za koji postoji stalno interesovanje".

Do sada smo odobrili 3.398 subvencija, za šta smo izdvojili 9,7 miliona KM. Održali smo i akciono planiranje zajedničkih aktivnosti sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, što je nastavak dobre i konkretne višegodišnje saradnje – naglasila je Davidovićeva.

Ona je dodala da je pristupljeno i izmenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 102/2012, 108/2013 i 82/2015), gde su želeli podići stepen zaštite žrtve na viši nivo.

Suština izmena zakona je da se nasilje u porodici tretira kao krivično delo, a ne kao prekršaj što je do sada, uglavnom, bio slučaj – poručila je Davidovićeva.


IZVOR: Vebsajt Blic, 10.04.2019.

Naslov: Redakcija