Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE S DJECOM: Osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja neratnim invalidima iznosi 274,40 KM


Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prihvatili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, po kojem osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja neratnim invalidima iznosi 274,40 KM.

Prema aktuelnom Zakonu, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja je 80 odsto od najniže cijene rada utvrđene kolektivnim ugovorom.

Ovakvo pravno rješenje zadržava kontinuitet isplate u obimu i vrsti prava, koja su utvrđena pravomoćnim rješenjima za oko 42.000 korisnika prava – stoji u obrazloženju Prijedloga zakona.

Stupanje na snagu novog Zakona o radu uzrokuje izmjenu dosadašnjih kolektivnih ugovora i drugih pravnih propisa kojima je regulisana oblast rada i zaštite na radu.

Izmjene postojećih propisa će se direktno odraziti i na visinu osnovice, koja je osnova za obračun novčanih naknada za lica s invaliditetom po Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.


Izvor: Vebsajt BHRT, 14.04.2016.