Zastava Srbije

EVROPSKI PARLAMENT: Usvojena nova rezolucija o BiH


Evropski parlament je 14. aprila 2016. godine većinom glasova usvojio novu rezoluciju o BiH kojom se daje podrška evropskim perspektivama zemlje, ali i napominje da se mora mnogo toga uraditi ukoliko BiH želi čvrsto stati na evropski put.

Jasno je u rezoluciji poručuje da, želi li BiH u skoro vrijeme da dobije kandidatski status, mora želje iskazane u aplikaciji da podrži i konkretnim koracima, reformama o oblasti socijalne zaštite, konkretnim ekonomskim reformama, reformom pravosudnog sistema, prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u njegovom trgovinskom dijelu, te funkcionalnim mehanizmom koordinacije.

Rezolucija poziva na uzdržavanje od nacionalističke retorike, prijetnji referendumima i urušavanjem zajedničkih institucija države.

Kada je riječ o poruci evropskim institucijama, evropski parlamentarci od njih, posebno od holandskog predsjedništva Unije, traže da BiH aplikaciju ozbiljno razmotre, zajedno sa državama članicama i da u najskorije vrijeme od Evropske komisije zatraže mišljenje o realnosti novog koraka BiH u evropskim integracijama, dobijanja statusa kandidata.

Da bi bila ostvarena želja Sarajeva da do kandidatskog stausa zemlja dođe naredne godine, neophodno je Uniju uvjeriti u ozbiljnost koraka obećanih Reformskom agendom, stav je holanskog predsjedništva, kakav dijele i ostale evropske institucije.

Ovo je prva rezolucija Parlamenta nakon što je, na evropsku inicijativu i uz opredjeljenje BiH lidera, usvojena Reformska agenda i nakon što je nedavno podnijeta BiH aplikacija za evropsko članstvo.


Izvor: Vebsajt BHRT, 14.04.2016.