Zastava Srbije

U POSLJEDNJE TRI GODINE U RS JE PRIJAVLJENO 36 SLUČAJEVA SILOVANJA, A OPTUŽNICA JE POTVRĐENA U SAMO 12 PREDMETA

15.03.2021.


Prema podacima, koje su tužilaštva dostavila organizaciji Transparensi Internešnel BiH, u posljednje tri godine u Republici Srpskoj je prijavljeno 36 slučajeva silovanja, a optužnica je potvrđena u samo 12 predmeta.

Od 1.736 prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama u Srpskoj, optužnica je potvrđena u samo 516 slučajeva.

I kada se slučajevi seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama procesuiraju, počinioci se uglavnom izvuku sa minimalnim, čak i uslovnim kaznama, ili novčanim kaznama.

Analiza sudskih presuda u slučajevima nasilja nad ženama, koju su prošle godine uradile aktivistkinje nevladinih organizacija, pokazala je da se čak ni za seksualni nasrtaj na djevojčicu u BiH ne mora ići u zatvor.

Tako se u analizi navodi primjer kada je nasilnik, zbog polnog uznemiravanja djetata, koje bi se moglo okarakterisati i kao pokušaj silovanja, kažnjen novčanom kaznom od 5.000 KM.

Spomenuti slučaj je, kao i mnoga druga suđenja za silovanje ili seksulano nasilje, završio sporazumom o priznanju krivice, odnosno nagodbom, što automatski garantuje i blažu kaznu za počinioca.

Poseban problem je spremnost sudova da nasilnicima uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti, pa se tako kao olakšavajuća okolnost za silovatelja uzima i to što je nezaposlen ili što je porodični čovek.

U sudskim postupcima za silovanje i seksualno nasilje često je svjedočenje žrtve ključni dokaz. Žene žrtve seksualnog nasilja tako pred sudom ponovo prolaze mučno iskustvo, a da pri tom nisu uspostavljeni mehanizmi podrške žrtvi.

U BiH nije uspostavljena specijalizovana služba podrške za žrtve silovanja, iako je to jedna od obaveza preuzetih Istanbulskom konvencijom, koju je BiH ratifikovala među prvima u Evropi, još 2013. godine.

Međutim i ova, kao i desetine drugih konvencija koje je BiH potpisala, ostale su, uglavnom, mrtvo slovo na papiru.

Silovanje spada u krivična djela sa najvećom “sivom brojkom”, što znači da većina slučajeva ne bude prijavljena, pa izvršioci mogu napastvovati više žrtava, prije nego što budu otkriveni.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, Milkica Milojević, 14.03.2021.

Naslov: Redakcija