Zastava Srbije

DRUGA SJEDNICA TIMA ZA PRIPREMU ODGOVORA USTAVNOM SUDU BIH: Pomjeren rok za odgovor

15.03.2018.


U Narodnoj skupštini Republike Srpske je održana druga sjednica Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti člana 2. stav (1) Zakona o Danu Republike, na kojoj je razmatran okvirni odgovor Ustavnom sudu.

S obzirom da je Ustavni sud BiH rok za odgovor pomjerio za kraj marta, Tim će na narednoj sjednici u utorak, 20. marta u 13.00 časova usaglasiti konačan odgovor i dostaviti ga Odboru za ustavna pitanja Narodne skupštine.

Članovi Tima su se složili da, iako je jasno da je ovdje riječ o političkoj, a ne pravnoj stvari, Republika Srpska svoj odgovor mora da bazira na činjenicama i pravnim argumentima, pozivajući se na prakse Evropskog suda i pravo jednog konstitutivnog naroda da slavi svoje praznike.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, kojim je predsjedavao predsjednik Čubrilović, na sjednici održanoj 8. februara složio o potrebi formiranja tima za odbranu u predmetu U-2/18.

Tim čine: predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović (koordinator Tima), prof. dr Siniša Karan, prof.dr Mile Dmičić, prof. dr Željko Mirjanić, prof. dr Darko Radić, prof.dr Radomir Lukić, narodni poslanici Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokat Jovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar Odobra za ustavna pitanja Dragana Marković.

Deset delegata Vijeća naroda Republike Srpske u zahtjevu podnesenom 25. januara 2018. traži od Ustavnog suda da donese odluku da član 2. stav (1) Zakona o Danu Republike Srpske u kojem se navodi: "Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike" nije u skladu sa Ustavom.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine, 13.03.2018.

Naslov: Redakcija