Zastava Srbije

PRILAGOĐAVANJE SSP-A DO NOVEMBRA 2016. GODINE


U Briselu je održan još jedan krug pregovora o prilagođavanju Sporazuma o stabilizacji i pridruživanju sa EU u dijelu tradicionalne trgovine, a iz pregovaračkog tima BiH najavljuju postizanje dogovora do novembra 2016. godine.

Zbog neispunjavanja onoga što piše u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Bosni i Hercegovini je od početka ove godine suspendovan povlašćen status u trgovini sa EU.

Pregovori o prilagođavanju SSP-a počeli su na zahtjev Hrvatske, kao članice EU, koja traži da se ovoj zemlji vrati takozvani princip "tradicionalne trgovine" sa BiH, odnosno trgovina pod povoljnijim carinskim uslovima, koja je prestala onda kada je Hrvatska ušla u EU.

U nastojanju da zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, BiH strana je tražila fazno uvođenje promjena, dok Evropljani insistiraju na vraćanju novca od carina retrokativno, od ulaska Hrvatske u EU pa do sada, otprilike 80 miliona KM godišnje.

Ukoliko BiH želi na evropski put svakako mora potpisati dogovor sa EU, ali je glavno pitanje, može li tim dogovorom zaštititi domaću proizvodnju? Može li sačuvati ili eventualno povećati bropj radnih mjesta u poljoprivredi?

Činjenica da šef BiH pregovaračkog tima Hamdo Tinjak govori o novembru kao mjesecu kada će sporazum sa EU biti postignut, govori o tome da ima šanse da kompromis sa EU zaista bude postignut.


Izvor: Vebsajt BHRT, 14.03.2016.